Ne tako blistava budućnost

Harvard: Socijalno distanciranje u SAD-u moglo bi potrajati do 2022. godine

Lifestyle15.04.20, 13:54h

Harvard: Socijalno distanciranje u SAD-u moglo bi potrajati do 2022. godine
Čak i ako se broj oboljelih drastično smanji, ukidanje restrikcija omogućilo bi koronavirusu da se strelovitom brzinom vrati, tvrdi Lipsitch

 

Socijalno distanciranje u Americi bi moglo potrajati i do 2022. godine, tvrde naučnici s američkog univerziteta Harvard.

 

Oni smatraju da će se karantena djelomično morati nastaviti ako se uskoro ne otkrije vakcina protiv koronavirusa ili barem dok se ne utvrdi da su ljudi koji su ozdravili od te bolesti razvili imunitet. Ni za jedno ni za drugo trenutno nema dokaza.

 

"Socijalno distanciranje morat će potrajati ako se ne povećaju bolnički kapaciteti ili ako se ne nađe vakcina. Čak i ako se broj oboljelih drastično smanji, ukidanje restrikcija omogućilo bi koronavirusu da se strelovitom brzinom vrati. Distanciranje je najjače oružje protiv ovog virusa i bude li potrebe, morat će biti na snazi još par godina", tvrdi Lipsitch.

 

Dodao je da se radi na razvoju testiranja na imunitet protiv virusa i koliko on traje pa bi se građanima koji imaju imunitet karantena mogla ukinuti. To bi, pak, dovelo do velikog socijalnog problema jer bi se oni koji nemaju imunitet osjećali kao građani drugog reda te bi morali ostati kod kuće.

 

U SAD-u je više od 610.000 zaraženih, a umrlo je gotovo 26.000 ljudi.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!