Slučaj odjeknuo širom svijeta

'The New York Times' pisao o smrti dr. Pašagića: Raste zabrinutost u BiH

Hronika10.04.20, 14:02h

'The New York Times' pisao o smrti dr. Pašagića: Raste zabrinutost u BiH
Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemioloških komora SAD i BiH

 

Priznati i jedan od najeminentnijih medija na svijetu The New York Times osvrnuo se na smrt doktora i epidemiologa Šefika Pašagića, koji je u proteklu nedjelju umrlo od koronavirusa, prenosi Avaz.

 

"NY Times" podsjeća da je uvaženi bh. epidemiolog prije samo tri sedmice govorio u medijima kako se približava pandemija koronavirusa, koja će neminovno doći i u zemlje Balkana.

 

Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemioloških komora SAD i BiH, a građanima je, između ostalog, govorio da je najbolje prati ruke, dezinficirati, ostati kod kuće, slijediti naredbe vlasti, navodi američki list.

 

Kako se navodi u tekstu, 60-godišnji otac četvero djece preminuo je od koronavirusa nakon što je njegova supruga opisala dugu i očajničku borbu da dobije pomoć.

 

- Mog supruga nije ubio koronavirus, ubio ga je naš zdravstveni sistem - napisala je Elna Pašagić u otvorenom pismu.

 

- Kad se to može dogoditi cijenjenom doktoru i zdravstvenom stručnjaku u zajednici, šta tek penzioner ili obični radnik treba očekivati - upitala je. 

 

"NY Times" navodi da je zdravstveni sistem u našoj zemlji bio u lošem stanju i prije pandemije, a da nakon proteklog rata u BiH nedostaje doktora i medicinskih sestra.

 

Američki list navodi i da je supruga Elna više od 10 dana molila doktore da pregledaju Šefika i testiraju ga na koronavirus.

 

- Više puta su je upućivali da bira razne telefonske brojeve, a doktori su joj kazali da ga ne mogu posjetiti kod kuće niti ga vidjeti u klinici, jer im nedostaje zaštitna oprema.

 

Dalje se navodi da je Pašagić otišao u privatnu kliniku, gdje je utvrđeno oštećenje pluća, iako je test bio negativan. Novi testovi 31. marta, kada je konačno hospitaliziran, potvrdili su infekciju.

 

Pašagić je, navodi "NY Times", umro je u nedjelju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još