zatvoreni 24 sata/ Vučić iz našeg sokaka

Solak: Treba uvesti totalnu zabranu kretanja, samo potpunim karantinom možemo postići rezultate

Front03.04.20, 12:10h

Solak: Treba uvesti totalnu zabranu kretanja, samo potpunim karantinom možemo postići rezultate
Epidemiološka situacija je da se mora ići u restriktivne mjere, jer ćemo samo tako moći zaustaviti širenje virusa. Ova mjera bila bi na snazi 15 dana 24 sata dnevno, znači potpuni karantin. Samo tako možemo postići rezultate, kaže Solak

 

 

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave civilne zaštite, rekao je za "Dnevni avaz" da će se danas u Sarajevu održati sjednica Štaba civilne zaštite na kojoj će, između ostalog, biti govora i o predloženim mjerama zabrane kretanja, koje su uvedene prije 15 dana.

 

Radi se o mjerama zabrane kretanja mlađima od 18 godina i starijima od 65 godina. Ove mjere u javnosti su izazvale veliku polemiku, a pokrenute su razne peticije, pa čak i ocjene ustavnosti takve naredbe.

 

No, Solak kaže da su mjere uvedene da se zaustavi širenje koronovirusa i da će svi oni koji sada traže i predlažu da se one ukinu, morati, onda, snositi odgovornost zbog mogućih posljedica.

 

 - Sada ispade da neki štabovi spašavaju ljude od Federalnog štaba civilne zaštite. Nismo mi donijeli ništa da nekome nešto zabranimo nego zbog javnog zdravstva. Najjednostavnije je sada ovu mjeru promijeniti u zabranu kretanja svima, jer se ta mjera mora donijeti. Ovdje je stvar u tome što se mora preuzeti odgovornost za ono što se može dogoditi nakon suspendiranja jedne ovakve mjere. Ko hoće da preuzme odgovornost, uredu je, neka preuzme. Stav epidemiologa, koji su stručni i savjetnici nama u ovome svemu, je takav, ne stav pravnika i javnosti - kaže Solak.


On kaže da "niko ne treba da spašava djecu ili starije od Federalnog štaba".

 

 - Što se nas tiče, danas će to biti, nas ima devet u Štabu, ali moje je mišljenje da treba uvesti totalnu zabranu kretanja u narednih 15 dana svima, a to znači 24 sata dnevno. Epidemiološka situacija je da se mora ići u restriktivne mjere, jer ćemo samo tako moći zaustaviti širenje virusa. Ova mjera bila bi na snazi 15 dana 24 sata dnevno, znači potpuni karantin. Samo tako možemo postići rezultate. Samo ćemo ovom mjerom postići efekte da nam se ne desi Italija i Francuska. Sada se svi utrkuju ko će dati izjavu da je nešto ustavno ili neustavno. Mnogima je politika na prvom mjestu, a ne zdravlje ljudi. Neki se vode politikom, a ne zdravljem. Što se mene tiče, ove mjere potpunog karantina treba uvesti odmah danas - kaže Solak.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 193

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još