'Neprijatelj je virus, ne narod'

Hoće li svijet nakon pandemije biti u rukama Kine? Od kineskog uspona zavisit će obnova uzdrmane svjetske ekonomije

Biznis Klub25.03.20, 17:42h

Hoće li svijet nakon pandemije biti u rukama Kine? Od kineskog uspona zavisit će obnova uzdrmane svjetske ekonomije
Trampova administracija je u Strategiji nacionalne bezbjednosti označila Kinu, uz Rusiju, kao glavne rivalske sile koje osporavaju američku moć

 

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Piše: Dragan Štavljanin, urednik u Balkanskom servisu RSE za spoljnu politiku

 

Surevnjivost SAD i Kine, koja je rezultirala i trgovinskim ratom, nastavljena je i tokom pandemije korona virusa.


Tako ga je američki predsednik Donald Tramp (Trump) u više navrata nazvao “kineski virus”, a državni sekretar Majk Pompeo “virusom iz Vuhana”, po imenu grada u kome je izbila epidemija.


Zvanični Peking je na to burno reagovao, a društveni mediji u Kini prenose priče da je zarazu, zapravo, izazvao mikrobiološki program američke vojske. Prethodno je zvanični Vašington optuživao kineske vlasti da nisu blagovremeno reagovale na širenje zaraze, što je u Pekingu odlučno odbačeno.


Međutim, kako piše Džonatan Markus (Jonathan Marcus) na BBC, u pozadini ovog „rata riječima“, stoji nešto mnogo značajnije.

 

SAD zatvaraju granice, Kina šalje pomoć


Naime, kada su početkom ovog mjeseca američke vlasti saopštile da zatvaraju svoje granice za putnike iz mnogih zemalja Evropske unije (EU), uključujući i Italiju, za to vrijeme je kineska vlada najavila slanje medicinskih timova i opreme u ovu zemlje, najteže pogođenu korona virusom. Poslala je pomoć i Iranu i Srbiji.


„To je bio trenutak ogromnog simbolizma, kao i pokazatelj informativne bitke koja se vodi iza kulisa, sa Kinom koja želi da izađe iz ove krize sa obnovljenim statusom globalnog igrača. Zaista, to je bitka koju SAD – u ovom trenutku – nedvojbeno gube. Zakasnelo slanje male pokretne ambulante američkog ratnog vazduhoplovstva u Italiju teško da će promijeniti odnos u toj jednačini“, ističe Markus.


Ovo su vremena u kojima se provjerava otpornost kapaciteta i političkih sistema svih zemalja, kao i njihova spremnost da reaguju.


To znači da će liderstvo biti na cijeni i uloga državnika širom svijeta će na kraju biti procjenjivana po tome kako su reagovali i iskoristili ovaj trenutak, zatim po jasnoći njihovog diskursa, kao i efikasnosti kojom su organizovali i upotrijebili resurse svojih zemalja u reakciji na pandemiju, dodaje Markus.


Do vanredne situacije koju je izazvao korona virus, došlo je u trenutku kada su odnosi SAD i Kine već bili na veoma niskom nivou.


Zategnutost u odnosima dvije najveće svetske ekonomije neznatno je splasnula nakon što su u decembru potpisale djelimični sporazum o okončanju trgovinskog rata, ali su preostali teški pregovori o preostalim pitanjima.


Trampova administracija je u Strategiji nacionalne bezbjednosti označila Kinu, uz Rusiju, kao glavne rivalske sile koje osporavaju američku moć.


Tramp je objavio novu strategiju nacionalne bezbjednosti krajem 2017, označivši Rusiju i Kinu kao rivalske sile, koje osporavaju moć SAD i podrivaju njenu bezbjednost i prosperitet.


Kina ubrzano modernizuje svoju armiju, a i SAD su za vrijeme Trampa povećale izdvajanja za odbranu.


Kina nastoji da ojača poziciju u Južnokineskom moru dovodeći u pitanje do višedecenijsku supremaciju američke flote u tom regionu.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!