Ured tužioca u Istanbulu

Spremna optužnica protiv 20 osumnjičenih za ubistvo Jamala Khashoggija

Hronika25.03.20, 13:12h

Spremna optužnica protiv 20 osumnjičenih za ubistvo Jamala Khashoggija
Ured tužioca saopćio je da su optuženi bivši zamjenik čelnika saudijske državne obavještajne službe Ahmed al-Asiri i bivši kraljevski savjetnik Saud al-Qahtani da su "podsticali na ubistvo s predumišljajem s monstruoznom namjerom"

 

Ured tužioca u Istanbulu saopćio je u srijedu da je pripremio optužnicu protiv 20 osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, uključujući i bivšeg zamjenika saudijske državne obavještajne službe i bivšeg kraljevskog savjetnika.

 

Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. izazvalo je zgražanje širom svijeta.

 

Ured tužioca saopćio je da su optuženi bivši zamjenik čelnika saudijske državne obavještajne službe Ahmed al-Asiri i bivši kraljevski savjetnik Saud al-Qahtani da su "podsticali na ubistvo s predumišljajem s monstruoznom namjerom".

 

Ured optužuje još 18 ljudi za ubistvo Khashoggija, američkog državljana i kolumniste Washington Posta, navodi se u saopćenju.

 

Optužnica je zasnovana na analizi snimaka razgovora osumnjičenih putem mobitela po ulasku i izlasku iz Turske i prisustva u konzulatu, izjava svjedoka i analize Khashoggijevog telefona, laptopa i iPada, saopćilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!