VIDEO/ Borba protiv pandemije

Nove naredbe u FBiH: Zabranjen rad stomatoloških ordinacija - slijedi li ograničavanje kretanja između kantona?

Hronika24.03.20, 19:01h

Nove naredbe u FBiH: Zabranjen rad stomatoloških ordinacija - slijedi li ograničavanje kretanja između kantona?
Fahrudin Solak, direktor Federalnog štaba civilne zaštite, rekao je danas da su razgovarali i o drugim naredbama, kao što je ona o zabrani kretanja između kantona. Prema Solakovim riječima, čekaju se informacije analiza o efektima provođenja ove, ali i drugih naredbi o kojima se razgovaralo

 

U cilju sprečavanja širenja korona virusa (COVID-19) danas je u Sarajevu održana šesta vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

 

Od ukupno dvije donijete naredbe na današnjoj sjednici FŠCZ, prvom se obustavlja posjeta i izlazak svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH.


Drugom naredbom FŠCZ zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH i naređuje domovima zdravlja da organizuju pružanje hitnih stomatoloških usluga građanima.


Preporučuje se kantonalnim organima za inspekcijske poslove i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da, u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji, pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja ljudi, sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.  


Preporučuje se objavljivanje imena i prezimena kao i mjesta boravka, odnosno prebivališta lica za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije.


Kantonalnim, općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite preporučuje se da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju lica koja krše mjere o izolaciji.

 

Fahrudin Solak, direktor Federalnog štaba civilne zaštite, rekao je danas da su razgovarali i o drugim naredbama, kao što je ona o zabrani kretanja između kantona. Prema Solakovim riječima, čekaju se informacije analiza o efektima provođenja ove, ali i drugih naredbi o kojima se razgovaralo.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još