Prva odgoda u modernoj eri u doba mira

Japanski premijer potvrdio: Odgađaju se Olimpijske igre!

Sport24.03.20, 15:50h

Japanski premijer potvrdio: Odgađaju se Olimpijske igre!
Olimpijske igre održat će se u cjelosti kao dokaz pobjede nad koronavirusom, rekao je Abe

 

Japanski premijer Shinzo Abe telefonski je razgovarao s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomasom Bachom i složili su se da se Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije koronavirusa odgode za godinu dana.

 

Prema pisanju Reutersa, Abe je zatražio odgodu i predsjednik MOK-a Thomas Bach složio se s njim da je to jedini mogući potez. Službena odluka MOK-a bit će donesena kasnije danas, kad će biti održan još jedan konferencijski poziv. No, nakon što je domaćin zatražio odgodu MOK nema puno izbora, pa je to samo formalnost, prenosi HRT.

 

- Olimpijske igre održat će se u cjelosti kao dokaz pobjede nad koronavirusom - rekao je Abe, dodavši da tačan termin održavanja još nije dogovoren, ali da se obje strane slažu kako se one moraju održati najkasnije do ljeta 2021. godine.

 

Osim Abea i Bacha na telefonskoj konferenciji su sudjelovali i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI Yoshiro Mori i japanska ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto.

 

Hashimoto je dodala kako će "ova odluka biti olakšanje za sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti pripremati se kako treba za najveći sportski događaj na svijetu". Također je dodala da odgoda "sigurno" neće biti duža od godine dana.

 

To će biti prva odgoda Igara u modernoj eri u doba mira. Prije su samo dva svjetska rata u 20. stoljeću uzrokovala odgodu, a onda i otkazivanje Igara.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!