NEODGOVORNO MEDIJSKO IZVJEŠTAVANJE ILI CENZURA

Novalić: Nije vrijeme za šale! Jurišić: Premijer ne razumije šta je televizija u vanrednim situacijama!

Front23.03.20, 22:40h

 Novalić: Nije vrijeme za šale! Jurišić: Premijer ne razumije šta je televizija u vanrednim situacijama!
Premijer Novalić je optužio TV Sarajevo da nije profesionalan i odgovaran medij, dok Duška Jurišić u svome odgovoru ističe kako bi njegov "kabinet", kao autor saopćenja, trebalo da zna da su javne ličnosti izloženije kritici u odnosu na druge građane, te da stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati

 

 

Televizija Sarajevo je danas objavila snimak na kojem federalni premijer Fadil Novalić muku muči sa stavljanjem maske, što je izazvalo brojne reakcije javnosti.  Potom je Novalićev kabinet optužio TV SA za neprofesionalnost, navodeći sljedeće:

 

"Pozdravljam građane Federacije Bosne i Hercegovine. Danas je putem jedne javne televizije plasiran određeni snimak. Upravi te javne televizije je očito cilj da naprave neku šalu. Ne mogu da vjerujem da je nekome sada, u ovoj situaciji, bitno jesam li zakopčao sako i kako mi stoji maska.

 

Jasno je da ljudi različito reagiraju na ovu krizu. Na našu sreću, u ovoj veoma ozbiljnoj situaciji imamo i drugu vrstu ljudi. Odgovornih i ozbiljnih. Želim ipak govoriti o njima. O našim ljekarima, policajcima, inspektorima i svim onim koji su uključeni u sistem zaštite života i zdravlja ljudi.

 

Imamo i naše profesore i studente Mašinskog i Medicinskog fakulteta koji baš u ovim trenucima prave zaštitne maske za naše ljekare.

 

Imamo radnike Preventa, radnike Dite, imamo vrijedne žene koje šiju zaštitne maske i zaštita odijela. A to, vjerujte, nije šala.

 

Želim da pričam o onome šta je Vlada FBiH uradila. Danas smo putem BH Telekoma, odlukom Vlade izdvojili po 200.000 KM za opće kantonalne bolnice: Zenica, Bihać, Goražde, Travnik i Konjic.

 

I nakon 2,5 miliona izdvojenih za medicinske ustanove civilne zaštite, nakon 30 miliona sa budžeta za kliničke centre, nakon ovaj milion iz BH Telekoma, u četvrtak imamo još narednu odluku gdje će još 21 milion KM kroz transfere nižim nivoima vlasti biti usmjeren za borbu protiv koronavirusa."


Na ove optužbe večeras je odgovorila Duška Jurišić, direktorica TV Sarajevo:

 


"Povodom "Reagiranja kabineta", plasiranog kao vijest agencije Fena, dužna sam obavijestiti javnost da je Televizija Sarajevo emitirala u cjelosti nemontirani snimljeni materijal od dolaska premijera Federacije BiH Fadila Novalića u salu u kojoj je održao današnju konferenciju za novinare do kraja. Vanredno je stanje zbog pandemije i činjenica je da brojne press konferencije emitiramo u cjelosti bez montaže i skraćivanja.

 

Poštujem nadljudske napore, koje čine svi kako bi spasili ljudske živote i zdravlje građana.

 

Veliko je olakšanje i za više od 1000 uposlenih u RTV domu, u kojem je nedavno gostovao, da je test na korona virus premijera Fadila Novalića, negativan.

 

Kabinet kao autor saopćenja bi trebalo da zna da su javne ličnosti izloženije kritici u odnosu na druge građane. Stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati. Prenos press konferencije bio je i interes javnosti i Televizije Sarajevo".

 


(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još