Nakon najavljenih sankcija

Krizni štab Livanjskog kantona povukao spornu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

Hronika23.03.20, 08:12h

Krizni štab Livanjskog kantona povukao spornu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH
Podsjećamo, naredba kojom se zabranje ulazak bh. državljana na područje Livanjskog kantona izazvala je brojne reakcije bh. zvaničnika i ocijenjena je kao protivustavno djelovanje

 

Kantonalni štab civilne zaštite Livanjskog kantona donio je naredbu kojom se van snage stavlja jučerašnja naredba kojom se, između ostalog, "zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje Livanjskog kantona", piše Faktor.

 

Kako je saopćeno na zvaničnoj stanici Vlade Livanjskog kantona, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona 10, donesena je naredba kojom se stavlja van snage naredba broj: 11-01-40-62/20 od 22. marta 2020. godine, te da nova naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

Kako se dalje navodi, naredba donesena jučer donesena je "na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Livanjskog kantona i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjskog kantona od širenja pandemije koronavirus i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih".

 

- Očekujemo od viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Livanjskog kantona i sprječavanju širenja pandemije virusa COVID-19 - navodi se u ovom saopćenju.

 

Podsjećamo, naredba kojom se zabranje ulazak bh. državljana na područje Livanjskog kantona izazvala je brojne reakcije bh. zvaničnika i ocijenjena je kao protivustavno djelovanje.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je sinoć odgovorne u tom kantonu da odluku odmah povuku, inače će snositi sankcije, dok je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić najavio krivičnu prijavu protiv kantonalnog premijera Ivana Jozića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!