ŠOKANTNE ODLUKE SA JUGA BiH

Državni udar na djelu: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH

Front22.03.20, 22:52h

Državni udar na djelu: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH
Ta se zabrana, navodi se u saopćenju, ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala, kao i tranzit tih vozila kroz Kanton 10, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u BiH u službene svrhe

 

 

Vlasti u Kantonu 10 danas su izvršile svojevrsni državni udar. Suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te suprotno odlukama nadležnih državnih institucija, Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 je na današnjoj vanrednoj sjednici donio odluku kojom se zabranjuje ulazak državljana BiH na područje tog kantona. Reagirao je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, piše Faktor.

 

Ta se zabrana, navodi se u saopćenju, ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala, kao i tranzit tih vozila kroz Kanton 10, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u BiH u službene svrhe.


Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 10 da uspostavi punktove na svim ulazima u Kanton 10. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24. marta 2020. godine u 6.00 sati – navodi se u odluci.

 

kanton-10

 


Vlast u Kantonu 10, podsjetit ćemo, predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, a ova odluka se, očigledno, ne odnosi na osobe sa državljanstvom Republike Hrvatske, kojeg posjeduje značajan broj Hrvata u BiH.

 

Također je uvedena i zabrana kretanja građanima na području ovog kantona, kojeg njegove vlasti oslovljavaju neustavnim nazivom "Hercegbosanska županija", u periodu od 18.00 do 5.00 sati.

 

Također je donesena odluka o javnom objavljivanju identiteta osoba kojima je izdato Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Kantona 10.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasio se u vezi s odlukom Kriznog štaba u Kantonu 10, koji je naložio da se ne dozvoljava ulazak državljana BiH u taj kanton. 

 

sefik-dzaferovic


- Protivustavno je u bilo kojoj situaciji postavljati bilo kakve punktove i vršiti kontrole na međuentitetskim ili međukantonalnim linijama.

 

Također je protivustavno zabranjivati ulazak građana BiH u neki entitet ili kanton. Ta odluka se mora odmah povući ili će oni koji su je donijeli snositi odgovornost - rekao je Džaferović.

 

(Faktor/DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još