Predsjednica RS najavila

Cvijanović: U Republici Srpskoj će biti proglašena vanredna situacija, što znači novi režim funkcionisanja društva

Front16.03.20, 14:49h

Cvijanović: U Republici Srpskoj će biti proglašena vanredna situacija, što znači novi režim funkcionisanja društva
Od jutros postoji novi režim ponašanja na bh. graničnim prijelazima te rješenja o kućnoj izolaciji za osobe koje ulaze u BiH, dok se ne uvede karantin - rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjoj Luci

 

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović najavila je danas da će u tom bh. entitetu biti proglašena vanredna situacija usljed koronavirusa.

 

Nakon što Vlada proglasi vanrednu situaciju, bit će uspostavljen štab koji će, kazala je, donijeti odgovarajuće mjere u situaciji zbog pojave koronavirusa, kojim je u RS trenutno zaraženo 20 osoba.

 

Nakon sastanka kojem su prisustvali premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, generalni sekretar Vlade RS Siniša Karan, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić i direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, Cvijanović je rekla da će biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a kako bi se proglasilo vanredno stanje, što će podrazumijevati novi režim funkcioniranja institucija i cjelokupnog društva kako bi se suočili sa situacijom nastalom zbog koronavirusa.

 

-Od jutros postoji novi režim ponašanja na bh. graničnim prijelazima te rješenja o kućnoj izolaciji za osobe koje ulaze u BiH, dok se ne uvede karantin - rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

 

Zbog nediscipline pojedinih građana, kaže, morali su se odlučiti za tu mjeru.

 

RS je, kako je dodala, usmjerena da podigne sve kapacitete i preduzme sve nephodne mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

 

-Moramo da zaštitimo naše medicinske radnike - naglasila je Cvijanović.

 

Ukazala je da nema potrebe za redove u trgovinama, jer su građani na taj način izloženi virusu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još