Sjednica Vlade o korona virusu

Šta znači proglašenje stanja nesreće u FBiH: Cijene se stavljaju pod kontrolu, a roditelji koji imaju dijete do 10 godina...

Front16.03.20, 14:52h

Šta znači proglašenje stanja nesreće u FBiH: Cijene se stavljaju pod kontrolu, a roditelji koji imaju dijete do 10 godina...
Praglašenje stanja nesreće je pandan proglašenju vanrednog stanja

 

Tokom proširene sjednice Vlade FBiH donesena je odluka da se na teritoriji Federacije BiH proglasi stanje nesreće uzrokovane koronavirusom. 

 

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine poručio je da je stanje nesreće koje je donijela Vlada FBiH adekvatna kategorija koja omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike, te je napomenuo da je to i zakonski opravdano.

 

"Donesena je odluka kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena na nivou od 5. marta, za pojedine proizvode. Danas smo pokrenuli inicijativu ka Vijeću ministara BiH za hitnu izmjenu člana 10 zakona o javnim nabavkama, kako bi bilo osigurano izuzeće kod nabavke medicinske i zaštitne opreme za potrebe suzbijanja korona virusa", poručio je Novalić, javlja N1.

 

Također, Vlada FBiH preduzela je mjere i aktivnosti za ublažavanje ekonomskih posljedica, nastalih pandemijom korona virusa koja je globalna.

 

"Agencija za bankarstvo treba donijeti akte da bi bankarski sistem ostao u ravnoteži", rekao je Novalić.

 

"Vlada će u četvrtak povući poteze vezano za formiranje Garancijskog fonda koji će omogućiti likvidnost privrede, poreskih olakšica, otvorit će aktivnosti na državnom nivou koji podrazumijeva pristupu međunarodnim finansijskim institucijama - jer se ovaj problem globalno rješava", izjavio je premijer FBiH.

 

Također - preporuka je da jednom roditelju se omogući odsustvo s posla ukoliko ima dijete mlađe od 10 godina.

 

Pozdravio je aktivnosti oko organizovanja online nastave za učenike, te je pozvao sva javna preduzeća da u skladu sa resursima poduzmu slične mjere za sprečavanje širenja korona virusa.

 

"Molim građane da poštuju preporuke i naredbe, da ne nasijedaju na lažne vijesti koje nisu iz institucija", poručio je Novalić.

 

"Koordinacija je od ključne važnosti. U stalnom smo kontaktu sa Vijećem ministara i Vladom RS. Samo zajedno možemo djelovati u interesu svih građana. Nema mjesta za paniku. Moramo biti odgovorni", poručio je Novalić.

 

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je kako će od najveće pomoći biti odluka da se promijeni član 10. Zakona o javnim nabavkama čime se omogućava svim zdravstvenim ustanovama hitno nabavljanje sve potrebne opreme u cilju zaštite zdravlja stanovništa u ovoj situaciji.

 

Proglašenjem stanja nesreće u FBiH se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega ostalog.

 

Zadužene su sve mjerodavne institucije vlasti u FBiH, Krizni štab u FBiH, mjerodavna ministarstva zdravstva, zavodi za javno zdravstvo u FBiH, Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zdravstvene ustanove da maksimalno pojačaju provođenje svih restriktivnih i raspoloživih mjera radi sprečavanja širenja koronavirusa na teritoriji FBiH.

 

Također, Vlada FBiH zadužila je vlade kantona da u izvršavanje naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva uključe sva mjerodavna kantonalna ministarstva u čijoj je mjerodavnosti izvršenje pojedinačnih naredbi na području kantona, posebno policijske službenike kantonalnih uprava policije u slučajevima kada se utvrdi da se od osoba nad kojim su propisane mjere zaštite utvrdi da se mjere ne izvršavaju te da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo kažnjivo Krivičnim zakonom FBiH.

 

Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da u što kraćem roku osigura operativnost sredstava namijenjenih za nabavku opreme, karantina i drugo. Vlade Federacije BiH obratit će se Vijeću ministara BiH te zatražiti hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona kod nabavke opreme i drugih stvari za potrebe suzbijanja širenja koronavirusa.

 

Federalna vlada tražit će od Vijeća ministara BiH provođenje mjera koje se odnose na primjenu procedura nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa, a koje su se do sada primjenjivale prema svim putnicima koji dolaze sa područja Kine, Italije, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke i Španije, od sada primjenjuje i na sve putnike bez obzira na to iz koje zemlje dolaze. U tom smislu, potrebno je naložiti nadležnim tijelima da se svim putnicima koji ulaze u BiH bez obzira na to da li su bh. državljani ili strani državljani, propiše samoizolacija na period od 14 dana.

 

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, putem Ministarstva civilnih poslova BiH, ostvariva će i kontinuiranu saradnju sa mjerodavnim tijelima bh. entiteta RS i Brčko distrikta BiH radi osiguranja jednakog postupanja o nastaloj situaciji na području cijele BiH.

 

Vlada FBiH zadužila je Federalno ministarstvo zdravstva da kontinuirano održava saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te drugim međunarodnim organizacijama, čija bi pomoć doprinijela efikasnijem suzbijaju koronavirusa u FBiH. Izvršna vlast u FBiH osigurat će u budžetu sredstva za prijem tri nova državna službenika u Federalno ministarstvo zdravstva radi adekvatnog odgovora na pojavu koronavirusa u FBiH.

 

Izdate su i preporuke poslodavcima i radnicima radi sprečavanja bolesti izazvane koronavirusom. Poslodavcima je preporučeno da provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika na način da radnicima skrate trajanje radnog vremena ukoliko to proces rada zadovoljava. Poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika, preporučeno je da izvrše reorganizaciju radnog vremena ukoliko to proces rada dozvoljava te da rad koji se odvija u jednoj smjeni, rasporede u dvije smjene kako bi se izbjegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mjestu.

 

Također, preporučeno je i da radnicima daju upute o radu od kuće, da omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, da se radnicima roditeljima malodobne djece do 10 godina omogući odsustvo s posla jednog roditelja u slučaju da oba roditelja rade te da se otkažu sva službena putovanja kako u državi, tako i inozemstvu. U slučaju kada službena putovanja nije moguće otkazati, poslodavcima je preporučeno da radnike upute na instrukcije koje su izdale nadležne zdravstvene ustanove.

 

Poslodavci su obavezni da, u skladu sa propisima, osiguraju redovno i pojačano provođenje higijenskih mjera u radnim i pomoćnim prostorijama, a koje, između ostalog, podrazumijevaju čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i redovnu ventilaciju i provjetravanja. Preporučeno je otkazivanje sastanaka koji podrazumijevaju veći broj učesnika, odnosno da, u slučaju neophodnih sastanaka, oni budu organizirani u što većim prostorijama uz dovoljan razmak između učesnika sastanka (jedan-dva metra).

 

Vlada FBiH zadužila je Federalnu upravu civilne zaštite da stavi na raspolaganje zalihe opreme i materijalno-tehnička sredstva, i to da, po potrebi, u stanje pripravnosti stavi pripadnike Federalnih specijaliziranih jednica civilne zaštite i Službi zaštite i spašavanja Federacije BiH.

 

Primljena je k znanju Informaciju o stanju robe u Federalnog direkciji robnih rezervi, a u slučaju poremećaja na tržištu, Vlada FBiH donijet će potrebne odluke kojima će se korigirati stanje na tržištu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još