SEKS JE ZA NJIH PRECIJENJEN

Je li generacija Z ubila seks kao milenijalci brak ili samo imaju druge prioritete?

DEPO PLUS14.03.20, 14:35h

Je li generacija Z ubila seks kao milenijalci brak ili samo imaju druge prioritete?
Neki izvori krive aplikacije za dejtanje jer, iako ih svi masovno koriste, od njih nema baš puno rezultata


Milenijalci su ubili industriju dijamanata, majonezu, golf, hotele i brak, a mlađa generacija Z ubila je seks.


Posljednjih nekoliko godina bombardirani smo istraživanjima koja govore kako se mladi sve rjeđe upuštaju u seksualne odnose, sve kasnije gube nevinost, a sve češće i aktivno izbjegavaju seks. Priča se o aseksualnosti kao trendu, o tome kako generacija Z - a to su oni rođeni od 1995. pa nadalje - nemaju pojma o životu jer više brinu o budućnosti svijeta nego o svom seksualnom životu. Stariji su prilično zbunjeni ovom činjenicom i traže razloge zbog kojih bi se netko odrekao seksa danas, kad je kontracepcija široko dostupna, baš kao i informacije do kojih se nekad teško dolazilo.

 

Jedan od razloga mogli bi biti drugi prioriteti. Tinejdžeri su danas jako osviješteni, društveno i politički, puno više nego generacije prije njih. Aktivizam je za njih nešto sasvim uobičajeno i poželjno, no i hipici su bili angažirani pa su istovremeno pokrenuli seksualnu revoluciju - piše gloriaglam.hr.

 

Osim aktivizma, klinci danas moraju biti jako ambiciozni da bi uspjeli. Čula sam za ljude koji su doktorirali do 27. godine i onda se masovno javljali na volonterska radna mjesta samo kako bi skupili radnog iskustva. Mislite li da oni imaju vremena/volje za seks?

 

Neki izvori krive aplikacije za dejtanje jer, iako ih svi masovno koriste, od njih nema baš puno rezultata. Nešto dopisivanja, par loših dejtova i to je otprilike to, do seksa najčešće ni ne dođe. Ako vam netko priđe vani, u klubu ili kafiću, možete se smatrati sretnikom/com - to se ne događa gotovo nikada jer će ljudi uglavnom misliti da ste potpuno poludjeli ili da žicate piće.

 

Sve što Tinder, Grindr i druge aplikacije nude zapravo je brzinski seks, kojeg je mlađim generacijama, očito, pun kufer. Sjetite se samo uzbuđenja kad smo sa "Seksom i gradom" otkrile da se možemo seksati kao muškarci, bez osjećaja. Kakva moć!

 

Seks bez obaveza možda je bio ultimativni hit devedesetih i ranih nultih, kad je bio izraz slobode i neopterećenosti. Danas je samo neukusan i nepotreban. Nikome se ne da riskirati loš seks jer prvi put je uvijek loše, to svi znaju, a čini se da mlađim generacijama nije bed ne biti cool. Oni točno znaju što žele i nimalo se ne boje to tražiti. Zato čekaju da uđu u vezu, a to zna potrajati.

 

"Kod mene dolaze mlade osobe koje imaju smanjenu seksualnu želju, dolaze mi parovi koji imaju problema zbog razlike u razini seksualne želje pa jedna osoba u vezi osjeća da ima premalo seksa; dolaze mi i osobe koje se pitaju jesu li možda 'aseksualne', no ne bih mogla reći da je aseksualnost nešto s čime se susrećem u svom poslu. Moje je iskustvo da u moju praksu osobe koje se pitaju jesu li možda aseksualne dolaze vrlo, čak bolje reći izuzetno rijetko", rekla nam je seksologinja Nataša Barolin Belić, koja ističe kako radi samo s punoljetnim klijentima pa ne može govoriti o tinejdžerima i njihovim poteškoćama i problemima.

 

Aseksualnost se definira kao nedostatak seksualne privlačnost prema drugima ili nedostatak, odnosno smanjena želja za seksualnom aktivnošću. Barolin Belić naglašava kako ni znanstvenici nisu suglasni oko toga postoji li aseksualnost kao seksualna orijentacija.

 

"Istraživanja nam daju neke podatke pa je tako otprilike 3,3% Finkinja izjavilo kako nikada nisu osjetile fizičku privlačnost prema nekome, a istu je stvar priznalo 2% srednjoškolskih učenika s Novog Zelanda. Oko 1% odraslih iz Velike Britanije je reklo da se smatraju aseksualnima. Taj 1% se spominje i u nekim drugim istraživanjima pa iako to nije opće prihvaćeno, neki istraživači kažu da je moguće da je 1% populacije aseksualno. Neki drugi istraživači će pobiti taj postotak. Neki znanstvenici se čak niti ne slažu da se može govoriti o aseksualnosti kao seksualnoj orijentaciji", kaže ona.

 

Međutim, treba je razlikovati od celibata, koji je odluka. Generacija Z nije, dakle, zapravo aseksualna, samo su odlučili da se ne isplati toliko ulagati u seks ako nisu potpuno sigurni da će ispuniti njihova očekivanja.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!