VIDEO/ NAKON SMRTI MLADE ŽENE NA PORODU

Horor na UKC Tuzla, cure priče porodilja: 'Mogla si da zatrudniš sa 19, rađaj prirodno! Hoćeš 'carski'?! Pocijepala mi je nalaz!'

Hronika13.03.20, 20:36h

Horor na UKC Tuzla, cure priče porodilja: 'Mogla si da zatrudniš sa 19, rađaj prirodno! Hoćeš 'carski'?! Pocijepala mi je nalaz!'
Hiljade žena iznijele su svoja loša iskustva na društvenim mrežama gdje imenom i prezimenom prozivaju doktore i medicinsko osoblje za probleme koje su imale

 

 


Dvadesetogodišnja Belma Isić iz Srebrenika umrla je od septičnog šoka na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, potvrdio je obdukcioni nalaz kojeg je saopštilo danas Kantonalno tužilaštvo TK. Smrt mlade porodilje izazvala je brojne reakcije pa menadžment UKC najavljuje promjene i sankcije za odjeljenje koje je na jako lošem glasu decenijama. 


Mito, međusobne svađe osoblja, tužbe, tuče, traume dio su toga. Brojne žene otvoreno su sada počele pričati o traumama koje su, kažu, doživjele.


Šestogodišnji sin Šemse Suljkić ima cerebralnu paralizu. Majka tvrdi da je to posljedica poroda jer se cijeli dan pokušavala poroditi prirodnim putem, a doktori nisu pristajali na carski.


- Ja nisam kriva što se moj sin tako rodio. Oni su krivi jer nisu odmah reagovali. Ja sam pokušavala prirodnim putem. Ali nisam mogla, nisam imala snage da se više napinjem. Nisu htjeli carski dok nisu primjetili da se on u stomaku ne miče više - ispričala je za N1 Suljkić.


Tvrdi da su je vrijeđali, ponižavali i govorili: Ako si mogla ostati trudna sa 19, možeš se i prirodno poroditi.


- Kada vam izlazi mlijeko, budete mokri, neće da vas presvuku. Kada se treba mijenjati posteljina, morate ustati. Kako da ustanete od bolova? One što su prirodno rodile, mogu lakše ustati. Ali carski... imate kateter, dren. Neće da vam pomognu -  dodala je Suljkić.


Probleme je imala i Džemka Karača Osmanović, prije drugog poroda morala je na konzilij za carski. Čekala je, kaže, dok su se unutra doktori žučno svađali, a posebno je probleme pravila jedna doktorica.


- Nepristojno se ponašala i galamila. Govorila mi je: Hoćeš carski rez? Pa evo ti, evo ti dotične doktorice, dogovori s njom carski, daš joj kovertu i dođeš u noćnu smjenu jer ona radi carske. Hoćeš carski? Idi privatno na carski - kazala je Osmanović.


Na kraju, dotična doktorica je, dodaje Osmanović, pred svima pocijepala Džemkin nalaz.


- Ja sam imala osnovu da je tužim. Ali u tom stanju stresa koji sam doživjela koji nisam za cijelu trudnoću, nisam jer mi nije bilo do toga. Možda sam pogriješila. Imala sam i pravo na privatnu tužbu jer mi je pocijepala nalaz. Ali s druge strane, nemate povjerenja u sistem. Da li bi meni njene kolege i kolegice svjedočile da je pocijepala nalaz?", pita se Osmanović.


A povjerenje u sistem i kliniku, pokušat će vratiti nova uprava. Bar tako tvrde. Ali tek nakon što je muž nedavno preminule porodilje slučaj prijavio tužilaštvu.Suspenzija i sankcija još nema, čeka se izvještaj tima.


- Tim je oformljen i bez određenih pravnih savjetovanja koji do tog procesa mogu dovesti. Naprasno suspendovanje ljudi nije moguće. Imate 20 aktera u kompletnoj priči i za dva tri dana vi ne možete donijeti takvu odluku - kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.


- Uradit ćemo jednu detaljnu i opsežnu istragu i sva moguća vještačenja koja budu potrebna, saslušanje osoba, pribaviti svu medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdile okolnosti postoji li odgovornost nekoga za smrt ove mlade djevojke - kazao je Admir Arnautović iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.


Hiljade žena iznijele su svoja loša iskustva na društvenim mrežama gdje imenom i prezimenom prozivaju doktore i medicinsko osoblje za probleme koje su imale.


U neformalnoj grupi Pravda za porodilje na društvenoj mreži Facebook, brojne žene kažu da planiraju organizovati protest kako bi ukazale na probleme kroz koje su prošle i kako ne bi dozvolile da buduće majke prolaze kroz traume koje su one doživjele u UKC-u Tuzla. 

 

Pogledajte prilog N1.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još