posljedice korona virusa

Šta će biti s bh. turizmom: Masovni otkazi dolaska turista, BiH prijeti kolaps sezone!

Biznis Klub11.03.20, 11:02h

Šta će biti s bh. turizmom: Masovni otkazi dolaska turista, BiH prijeti kolaps sezone!
Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva su upozorili kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize nastale pojavom korona virusa

 

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) upozoravaju kako bi situacija u turizmu kao sektoru osjetljivom na globalne poremećaje i u vezi sa pojavom korona virusa mogla dovesti do kolapsa svih subjekata koji posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

 

Na sastanku početkom ove sedmice članovi tog odbora su izrazili nadu kako će ta problematika u skorom roku splasnuti te da će se od aprila, kada zapravo i počinje turistička sezona, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati.

 

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva su upozorili kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize nastale pojavom korona virusa.

 

Članovi Odbora su istaknuli kako se turistički djelatnici susreću s velikim problemima. Na turizam se stavlja naglasak, kako je kazano na sastanku, iako to nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima.

 

Turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, a poznato je da su jako bitna tržišta za tu granu gospodarstva Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska. Međutim, proteklih dana situacija u BiH je takva da je veliki broj dolazaka turista iz navedenih zemalja otkazan. Za sada, jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka.

 

Predstavnici hotela također ukazuju i na to da se otkazuju planirani naučni skupovi i međunarodne konferencije radi nedolaska velikog broja sudionika ili izlagača što će se opet jako loše odraziti na poslovanje subjekata u turizmu i ugostiteljstvu, navode iz VTKBiH.

 

Na sastanku je pored aktuelne problematike sa koronavirusom razgovarano i o organizaciji manifestacije "Dani turizma u BiH", koja bi trebala, po najavi, biti održana u maju u Neumu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još