Uznemirujuće otkriće nakon prvih obdukcija

Korona virus djeluje kao mutant između SARS-a i AIDS-a, te i kod preživjelih može izazvati nepovratna oštećenja

Hronika07.03.20, 12:41h

Korona virus djeluje kao mutant između SARS-a i AIDS-a, te i kod preživjelih može izazvati nepovratna oštećenja
Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sistem - izjavio je za Global Times Peng Zhiyong, direktor odjela intenzivne njege univerzitetske bolnice Zhongnan u Wuhanu

 

Kineski medicinski eksperti objavili su u tamošnjem nacionalnom dnevniku Global Times najnovija, prilično uznemirujuća saznanja o korona virusu, prikupljena nakon obdukcija nekoliko desetaka oboljelih koji su podlegli ovoj bolesti.

 

Oni tvrde da korona virus djeluje kao svojevrsni mutant između virusa SARS-a i AIDS-a, te da može proizvesti nepovratno oštećenje pluća i imunološkog sistema i kod ljudi koji se od bolesti oporave.

 

- Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sistem - izjavio je za Global Times Peng Zhiyong, direktor odjela intenzivne njege univerzitetske bolnice Zhongnan u Wuhanu.

 

Komentirajući rad jednoga od najuglednijih kineskih stručnjaka za forenziku Liu Lianga, koji je sa svojim timom obavio desetak autopsija nad tijelima žrtava korona virusa koncem februara, nove je spoznaje o bolesti, premda krajnje turobne, ipak nazvao nadahnjujućima.

 

- One upućuju sve liječnike svijeta kako je u ranoj fazi bolesti najvažnije poduzeti mjere zaštite pluća pacijenata od nepovratne fibroze - istaknuo je dr. Peng.

 

(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još