VIDEO/ AKTERU AFERE "ASIM" NIJE PRVI PUT DA RAZOTKRIVA KORUPCIJU

Semir Efendić prije pet godina otkrio aferu 'Radeljaš'

Front07.03.20, 11:26h

Semir Efendić prije pet godina otkrio aferu 'Radeljaš'
Efendić je tada, kao novoizabrani načelnik, nakon izvršene revizije finansijskog poslovanja Općine Novi Grad za protekli period, došao do saznanja o spornim transakcijama između Eseda Radeljaša i Općine. Pokazano je da je Općina jedno te isto zemljište prodala za 50.000 KM, a kasnije kupila za više od milion

 

Javnost u Bosni i Hercegovini odavno nije bila uzdrmana nekim događajem kao što je objavom načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića. Načelnik Efendić je objavio audio snimak koji je pokazao na koji način se kupuju glasovi za unutarstranačke izbore na nivou Kantonalog odbora SDA Sarajevo, piše Index.ba.

 

Nakon objave snimka uslijedile su brojne reakcije javnosti i medija. Pritisak javnosti je bio toliko jak da je glavni akter ovog događaja Asim Sarajlić podnio ostavku čak za vrijeme praznika, ne čekajući prvi sljedeći radni dan. Pored toga, dva ministra koja su se spominjala u spornom snimku nisu imenovana u Vladu Kantona Sarajevo što je druga posljedica, odnosno benefit objave snimka. Organi Stranke demokratske akcije će posebno razmatrati sve dalje reperkusije vezane za taj događaj i njegovu legalnost.

 

 

Zanimljivo je, međutim, da jedan broj komentara, a naročito onaj koji dolazi od političkih stranaka, nagađa o motivima objave snimka i spočitavaju Efendiću da je snimak objavio jer se radi o njemu i zato što je on te izbore izgubio. Smatraju da se desilo da je Efendić pobijedio da snimak ne bi bio objavljen. Međutim, činjenica koja demantuje te navode je razotkrivanje afere prije pet godina.

 

Efendić je tada, kao novoizabrani načelnik, nakon izvršene revizije finansijskog poslovanja Općine Novi Grad za protekli period, došao do saznanja o spornim transakcijama između Eseda Radeljaša i Općine. Pokazano je da je Općina jedno te isto zemljište prodala za 50.000 KM, a kasnije kupila za više od milion KM. Efendić je i tada sazvao press konferenciju i medijima dostavio svu dokumentaciju vezanu za taj slučaj, a iste dokumente je dostavio Tužilaštvu BiH.

 

Na ovaj slučaj je podsjetio u svome sinoćnjem gostovanju na FACE TV Aljoša Čampara,  koji je javno stao iza Efendića nakon objave snimka koji je otvorio aferu "Asim". 

 

Kantonalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv aktera afere „Radeljaš“, a optuženima je određen pritvor. Efendić je kao načelnik Općine bio jedan od svjedoka u procesu koji ni danas nije pravosnažno okončan. Ono što je najvažnije je to da Eseda Radeljaša više nema na političkoj sceni, a obavljao je važne funkcije poput ministra privrede i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sa budžetom većim od 300 miliona KM.

 

U nastavku možete pogledati snimak sa press konferencije koju je Efendić organizovao 2014. godine.

 

 

(Index.ba/DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još