Nakon sastanka u Mostaru

Čović: Ključ stabilnosti odnosa između HDZ-a i SDA počiva na povjerenju

Front04.03.20, 17:59h

Čović: Ključ stabilnosti odnosa između HDZ-a i SDA počiva na povjerenju
Za HDZ je prioritet izborno zakonodavstvo i da osiguramo maksimalan standard u održavanju izbora u Mostaru

 

Zajedno možemo napraviti iskorak u rješavanju problema i traženju rješenja kako bi se stvorila stabilnost odnosa u BiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović nakon sastanka održanog u srijedu u Mostaru s izaslanstvom SDA predvođenim predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem.

 

- Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju koje će se prepoznati kroz izborni proces koji je više puta naglašavan, da jedan narod ne bira drugom predstavnike, odnosno da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti sukladno Ustavu BiH. Zastoje koje trenutno imamo na različitim razinama vlasti želimo zajednički rješavati doprinosom, da što prije uspostavimo vlast i da ona normalno funkcionira i na razini BiH, a i na nižim razinama i tu smo pokazali jednu razinu partnerstva u traženju rješenja - istaknuo je Čović.

 

Čović je dodao kako se razgovaralo i o lokalnim pitanjima, odnosno održavanju izbora u Mostaru kao i o regionalnom odlagalištu komunalnog otpada Uborak.

 

- Što se tiče izbora u Mostaru, ja tvrdim da će oni biti održani, a sad trebamo pokušati doći do tih rješenja u parlamentarnoj proceduri. Što se tiče pitanja Uborka, zamolili smo predstavnike i jedne i druge političke opcije u Mostaru da naprave jednu zajedničku izjavu gdje bi mi s viših razina vlasti zajedno s drugim domaćim i međunarodnim financijskim institucijama mogli pomoći da se napravi sustavno rješenje problema deponiranja otpada u Mostaru - kazao je Čović.

 

Zajednička procjena u vezi migrantske krize je kako je potrebno žurno održati sjednicu Vijeća ministara BiH, kazao je Čović.

 

- Na toj sjednici moramo otkloniti probleme naše organiziranosti, jer će biti kasno kada i ako deseci tisuća ljudi uđu u Bosnu i Hercegovinu, a da mi ne znamo pravila ponašanja prema tim ljudima - kazao je Čović.

 

Dodao je kako je današnjim razgovorom puno stavova ovih dviju stranaka približeno, ali da su i dalje daleko od toga da bi mogli kazati kako su usuglasili sva strateška pitanja.

 

- Za HDZ je prioritet izborno zakonodavstvo i da osiguramo maksimalan standard u održavanju izbora u Mostaru. Za nas su neprihvatljiva bilo kakva rješenja izvan onih rješenja koja će biti prihvaćena u parlamentarnoj proceduri, a time na neki način dajemo posebnu dimenziju BiH da je spremna nosit se s problemima jer bilo koje nametnuto rješenje značajno bi nas udaljilo kad je u pitanju naš europski put - kazao je Čović.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović na kraju su istaknuli kako su odnosi dviju navedenih stranaka dobri te kako kultura dijaloga ni ubuduće neće izostati.

 

 

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!