Uvod u anatomiju SDA/ Bratoubilački rat počeo u stanu u Vogošći

Konačni obračun: Kako je pukla tikva između porodice Izetbegović i braće Čampara i Zvizdića? Grudva je krenula sa Asimom...

Front02.03.20, 16:02h

Konačni obračun: Kako je pukla tikva između porodice Izetbegović i braće Čampara i Zvizdića? Grudva je krenula sa Asimom...
Asim Sarajlić kolateralna šteta porodičnog sukoba Izetbegović-Zvizdić. Na jednoj strani su Bakir i Sebija Izetbegović, Asim Sarajlić, Fikret Prevljak, dok su na drugoj Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Huso Ćesir i Semir Efendić. Bitka za kontrolu FUP-a, Ustavnog suda FBiH, BH Telecoma, Elektroprivrede BiH i bitka za stranačke liste

 

Izvor: Žurnal.info

Piše: Avdo Avdić

 

Bila je noć uoči zaključivanja listi za izbore 2018. godine. Kao i skoro svake prethodne noći nekoliko godina unatrag, u vogošćanskom stanu Asima Sarajlića, u porodičnoj atmosferi, sjedili su Aljoša Čampara i Denis Zvizdić. Na tim se sijelima uglavnom vodila kadrovska politika SDA. Na fotografiji koju vidite, krajnje desno je Husein Sarajlić, brat potpredsjednika SDA. Baš njega je, dok još nije postao "moralan", za svog vozača u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova angažovao ministar Aljoša Čampara.

 

Kantonalni odbor SDA Kantona Sarajevo tada je već bio zvanično donio odluku da Asim Sarajlić bude nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. To je, zapravo, bio prst u oko ambicijama porodice Čampara i Zvizdić. Dan nakon što je po ko zna koji put u kući Asima Sarajlića kreirao kadrovsku politiku, Zvizdić je otišao na razgovor sa Bakirom Izetbegovićem. Tražio je od "vlasnika stranke", kako Čampare i Zvizdić zovu Izetbegovića, da Sarajlića ukloni sa liste. Predsjednik SDA je to i učinio. Denis Zvizdić je postao nosilac liste za državni Parlament.

 

"Od danas više nismo prijatelji", reći će u telefonskom razgovoru Aljoši Čampari uvrijeđeni Sarajlić koji je godinama prije toga obavljao mnoge prljave poslove za porodicu Čampara, kako ministar unutrašnjih poslova i njegov brat - državni tužilac Dubravko Čampara u javnosti ne bi bili kompromitovani.

 

Razgovor, očito, nije bio dobro shvaćen, pa su ministar Čampara i njegov tečić Denis Zvizdić ponovo otišli u Vogošću. No, u stanu Asima Sarajlića za njih više nije bilo mjesta. To je značilo početak bratoubilačkog rata. Sarajlić se, u međuvremenu, uspio dovoljni približiti porodici Izetbegović, pa je u konačnici dobio mjesto u Domu naroda BiH. Unatoč ambicijama, Denis Zvizdić nije postao ministar vanjskih poslova BiH. Njegovu sujetu Izetbegović je djelimično zadovoljio funkcijom člana Kolegija Predstavničkog doma PS BiH. No, Zvizdić je želio više. Želio je SDA. Asim Sarajlić, kao "prvi do Bakira", a drugi do Sebije, našao im se na tom putu i grudva je krenula.

 

ZVIZDIĆ I ČAMPARA: OKUPLJANJE KADROVA

 

Zvizdić i Čampare počeli su prikupljati nezadovoljne kadrove. Prvo su sklopili pakt sa Husom Ćesirom, predsjednikom Općinskog odbora SDA Novi Grad i neformalnim šefom Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. Zbog saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom Efendić je imao problem sa pravosuđem, a Čampare i Zvizdić su imali sjajne veze u pravosudnim organima. Optužnica protiv Efendića do danas nije podignuta, mada je saobraćajna nesreća izazvana još u maru 2018. godine.

 

Osim u Novom Gradu, Čampare su uspjele obezbijediti podršku u Općinskom odboru SDA Centar. Tamo im je glavnu riječ vodio Jasmin Terović. Kao nagradu za lojalnost, Zvizdić je izlobirao da upravo on bude kandidat SDA za sekretara Službe za zajedničke poslove Parlamentarne skupštine BiH. Time bi, formalno i pravno, Zvizdić bio apsolutni vladar državnog Parlamenta. Uvidjevši to, Bakir Izetbegović donosi odluku da SDA odustane od Terovića, te je 18. decembra prošle godine povučena njegova kandidatura. No, Čampara i Zvizdić ne staju.  U Tuzlanskom kantonu za saveznika pronalaze Begu Gutića, bivšeg premijera TK i aktualnog zastupnika u Skupštini kojeg pokušavaju instalirati na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK. No, Gutića je na izborima potukla grupacija SDA okupljena oko biznismena iz Živinica - Abdurahmana Hodžića.

 

U međuvremenu, Aljoša Čampara se, preko Zlatka Miletića, približava Demokratskoj fronti, pa Zvizdić od lidera te stranke Željka Komšića traži da potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović predloži Dubravka Čamparu za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH. No, tada im se ponovo suprostavlja Izetbegović koji izdaje naredbu potpredsjednici Federacije BiH Meliki Mahmutbegović da ne potpisuje listu na kojoj se nalaze Dubravko Čampara i Ajša Softić, inače supruga potpredsjednika SDA Safeta Softića. Time Čampare gube šansu da ovladaju Ustavnim sudom Federacije BiH.           

 

Uporedo sa borbom za Ustavni sud FBiH, vodila se bitka i za Federalnu upravu policije. Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a koji nakon penzionisanja Dragana Lukača rukovodi tom policijskom upravom, uspio se preko direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića približiti porodici Izetbegović.

 

PREGOVORI SA HDZ BIH

 

No, Čampara tada ulazi u pregovore sa HDZ-om BiH dogovarajući s njima da direktor FUP-a bude iz reda hrvatskog naroda, kako bi ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH mogao biti Bošnjak, tačnije - on. Za učvršćivanje odnosa sa HDZ-om, Čampara je kod Sebije Izetbegović izlobirao da sina načelnika Neuma Živka Matuška nezakonito prime na Medicinski fakultet. Osim toga, Čampara je za iznajmljivanje 13 porodičnih apartmana u Vili Lukrecija u Neimu izabrao agenciju iz Zapadnog Mostara.  

 

Upravo zbog "neovlaštenih" kontakata sa HDZ-om BiH, na sjednici stranačkog Predsjedništva u ljeto prošle godine, Čampara je pretrpio oštre kritike od "vlasnika stranke", te se u tom trenutku počinje približavati Elmedinu Konakoviću. Istovremeno, Čampara javno počinje kritizirati direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova pokreće proceduru "deložiranja" Federalne uprave policije iz Doma policije i drugih objekata koji su u vlasništvu Ministrarstva, a koje koristi policija. S obzirom na to da je krenuo na ljude bliske Izetbegoviću, predsjednik SDA zadužuje Asima Sarajlića da po svaku cijenu spriječi izbor Semira Efendića na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

 

POKUŠAJ SMIRIVANJA RATA

 

Stvar je jednostavna.

 

KO SDA predlaže liste za predstojeće izbore, oni sa vrha liste uzlaze u skupštine i parlamente, a ko ima ruke u parlamentima, kontroliše vlade i javna preduzeća. Izetbegović odlučuje da na poziciju predsjednika KO SDA KS postavi sebi odanog generala Fikreta Prevljaka. Za Prevljakovo imenovanje zalaže se i stvarna šefica Kadrovske komisije SDA - Sebija Izetbegović koja je, u međuvremenu shvatila da Zvizdići i Čampare pokušavaju njenu obitelj skinuti sa stranačkog prijestolja.

 

Kako bi, donekle, smirili porodični rat u SDA, Izetbegović poziva Zvizdića da sa suprugama otputuju na zajedničku umru.

 

sebija-bakir-izetbegovic-umra-mekka

 

Tamo im se posljednjeg dana pridružuje i Aljoša Čampara kojeg je u Saudijsku Arabiju odveo Adis Drnda, visokopozicionirani službenik SIPA-e kojem su njegove kolege, prije desetak godina, pretresale kuću zbog povezanosti sa pripadnicima selefijskog pokreta. Drnda je načelnik obavještajnog odjela u Regionalnoj kancelariji SIPA-e u Sarajevu i on je svoju insfrastrukturu stavio na raspolaganje Aljoši Čampari. Osim sa Čamparom, Drnda je blisko povezan i sa državnim zastupnikom Šemsudinom Mehmedovićem.

 

Kada je u pitanju sigurnosni aspekt, Sarajlić je na drugoj strani imao podršku  Osmana Mehmedagića, zbog čega Čampara u programu N1 izravno proziva direktora Obavještajno-sigurnosne agencije. Drugi razlog zbog kojeg je ministar unutrašnjih poslova FBiH prozvao Mehmedagića je to što ojačavanjem direktora OSA-e, Čampara počeo gubiti kontrolu nad SDA-ovim kadrovima u sigurnosnom sektoru.

 

Međutim, javni napad Čampare na direktora OSA-e i Asima Sarajlića bilo je tek javno priznavanje višemjesečne borbe iza kulisa. Eskalacija je započela u trenutku kada je Izetbegović zakopao ratne sjekire sa Fahrudinom Radončićem, protiv kojeg su Čampare godinama ratovale kroz pravosudne organe.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(zurnal.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 93

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još