Narod i Pravda/ Razotkrivanje korupcije u SDA

Sada je sve jasno: Bakir i Sebija Izetbegović ne prezaju ni od čega! Kupljeni glasovi i za Skaku, a budući ministar kulture...

Front29.02.20, 09:01h

Sada je sve jasno: Bakir i Sebija Izetbegović ne prezaju ni od čega! Kupljeni glasovi i za Skaku, a budući ministar kulture...
Snimak potvrđuje da bračni par Izetbegović, Bakir i Sebija, nastoji da ovlada apsolutno svim sferama života, tamo gdje može ostvariti političku kontrolu, te da ne preza od korištenja svih metoda - smatraju u Narodi i Pravdi

 

 

 


Nakon što je Semir Efendić, načelnik Novog Grada, objavio snimak na kojem se čuje više visokih zvaničnika SDA, među kojima je i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, kako dogovaraju različite koruptivne radnje, iz Naroda i Pravde traže da se nadležno tužilaštvo u ovaj slučaj uključi po službenoj dužnosti.

 


Nakon što su okončani unutarstranački izbori u SDA, u Kantonu Sarajevo, izborom Fikreta Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, nezadovoljan kršenjem procedura, njegov protukandidat, Semir Efendić objavio je snimak razgovora visokih zvaničnika SDA na kojem se čuje kako dogovaraju različite koruptivne radnje ili pak govore o prethodnim koruptivnim radnjama.


„Insistiramo da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo u ovaj slučaj uključi po službenoj dužnosti jer se na snimku čuje priznanje Asim Sarajlića, jednog od najviših zvaničnika SDA, o različitim koruptivnim radnjama iz ranijeg perioda, te dogovaranje o budućim nezakonitim i koruptivnim radnjama. Ovaj snimak samo potvrđuje ono što se već duže vrijeme jasno uočava i zna, a to je da iza korupcije, nepotizma i različitih kriminalnih radnji stoji sami vrh SDA“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.


Iz ove stranke smatraju kako snimak potvrđuje da bračni par Izetbegović, Bakir i Sebija, nastoje da ovladaju apsolutno svim sferama života, tamo gdje mogu ostvariti političku kontrolu, te da ne prezaju od korištenja svih metoda. 


„Smatramo da se na snimku čuje nekoliko skandaloznih stvari. Prva je svakako da SDA pribjegava i unutarstranačkoj krađi glasova, što svakako dodatno potvrđuje navode da je SDA stajala iz masovne krađe glasova na Općim izborima 2018. godine i da postoji realna opasnost da se ista krađa ponovi i na Lokalnim izborima 2020. Na snimku se čuje i da je prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije, Osman Mehmedagić Osmica, prema tvradnjama potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, učestvovao u kupovini glasova 2018. godine prilikom izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva. Potom, jasno se čuje da postoji dogovor da u koruptivne radnje budu uključeni i budući ministri iz SDA u Vladi KS, prvenstveno budući ministar za boračka pitanja i ministar za kulturu i sport“, kaže se dalje u saopćenju Naroda i Pravde, uz podsjećanje da je SDA na identičan način „kupila“ zastupnike i u Skupštini KS kako bi oborila aktuelnu vladu.


Iz Naroda i Pravde podsjećaju da su i ranije jasno upozoravali da je sadašnja SDA u potpunosti privatizirala državne institucije i da ih na svaki način i svakodnevno zloupotrebljava, za lične potrebe jednog uskog kruga ljudi. Snimak je, prema navodima iz Naroda i Pravde, jasni dokaz da je korupcija, nepotizam i brutalna krađa u režiji SDA prožeta kroz sve sfere života.


„Kada smo se usprotivili ovakvom ponižavanju naše domovine, kada smo ustali protiv brutalne korupcije, napadali su nas kako razjedinjujemo Bošnjake. Kada je Vlada KS imenom i prezimenom prozvala tajkune i stranački vrh koji ih štiti, Željko Komšić nam je poručio da time jačamo Dodika. Danas Komšić je koalicioni partner sa Asimom Sarajlićem i to dovoljno govori i o njima, ali i o nama. Tužilaštvo se mora uključiti, institucije moraju reagovati, oni koji se čuju na snimku moraju biti saslušani“, kaže se u saopćenju Naroda i Pravde.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još