SVE VEĆI PRITISAK ILEGALNIH MIGRANATA

Policijske snage šalju se na istočnu bh. granicu: Hitan sastanak ministra Radončića i direktora GP BiH Zorana Galića

Front28.02.20, 18:10h

Policijske snage šalju se na istočnu bh. granicu: Hitan sastanak ministra Radončića i direktora GP BiH Zorana Galića
Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, direktor Galić kazao je da će se dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika GPBiH po svim linijama rada

 

 

Povodom najava da je Republika Turska odlučila otvoriti granice i na taj način pustiti migrante ka zemljama Evropske unije, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić razgovarali su u petak o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata.


Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, direktor Galić kazao je da će se dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika GPBiH po svim linijama rada u cilju zaštite državne granice i da je dodatni broj policijskih službenika već upućen na istočni dio granice, uključujući i mobilne jedinice GPBiH.


Uz navedeno, razgovarali su i o neophodnosti povećanja podrške drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa, saopćeno je iz Granične policije BiH.


Trenutno GPBiH pomoć u nadzoru državne granice pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.


Ministar Radončić kazao je kako će GPBiH i nadležne bh. institucije u svom radu imati punu podršku Ministarstva sigurnosti BiH te naglasio važnost unapređenja koordinacije i uključivanje svih razina vlasti za učinkovitije upravljanje migrantskom situacijom u BiH, stoji u saopćenju.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još