PAO NOVI DOGOVOR SA HDZ-om

Šarović: Nećemo podržati zakonski prijedlog o Ustavnom sudu BiH, dogovor lidera u Banjaluci je izigran!

Front26.02.20, 16:27h

Šarović: Nećemo podržati zakonski prijedlog o Ustavnom sudu BiH, dogovor lidera u Banjaluci je izigran!
Oni su se na nekom drugom sastanku opredijelili da dosadašnja tri strana suca bira Predsjedništvo BiH i potvrđuje Dom naroda PSBiH. To je učinjeno nakon novog dogovara s HDZ-om - tvrdi Šarović

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i državni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović najavio je danas da neće podržati Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

 

Taj zakonski prijedlog upućen je u parlamentarnu proceduru jučer od državnih poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Srpskog kluba, nije bio na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Obrazlažući takav stav Šarović je kazao da je ranije bilo dogovorena zamjena trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ali on tvrdi da je taj dogovor političkih lidera u Banjoj Luci izigran jer su predložili drugačije zakonsko rješenje.

 

Podsjetio je da je dogovoreno da bi se u budućnosti, ako zakon bude usvojen, tri dosadašnja strana suca birala na način da bi jednog birala Narodna skupština RS-a, a ostala dva birala bi se iz Federacije BiH.

 

- Tu se testira principijelni pristup kada je u pitanju zakonodavstvo. Oni su se na nekom drugom sastanku opredijelili da dosadašnja tri strana suca bira Predsjedništvo BiH i potvrđuje Dom naroda PSBiH. To je učinjeno nakon novog dogovara s HDZ-om - tvrdi Šarović.

 

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać tvrdi da je zakon upućen u redovnu parlamentarnu proceduru, napominjući da je potpuno u skladu s preporukama Evropske komisije te da je zasnovan na Ustavu.

 

U današnjoj izjavi za novinare kaže da se predsjednici opozicionih stranaka iz RS-a u državnom parlamentu nisu odazvali pozivu na taj sastanak, odnosno nije bilo prilike da se o novom prijedlogu razgovara.

 

- To je samo jedan od njihovih alibija da bi se udovoljilo njihovim centrima odlučivanja i upravljanja njihovim postupcima, a ne odgovorom pred javnošću i narodom Republike Srpske - zaključila je Novaković Bursać.

 

Taj zakon produkt je, kaže, pokušaja da se identificira odgovornost sudija u domaćim institucijama jer ustavnu nadležnost RS-a da bira dvoje sudija je nemoguće, ističe, promijeniti te je bez izmjena Ustava nemoguće napraviti rješenje da Narodna skupština RS-a bira troje ako u Ustavu piše da bira dvojicu sudija.

 

Predloženi zakon predviđa da mandat stranih sudija koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava prestaje danom stupanja na snagu tog zakona, a predviđeno je da nove sudije budu, prije svega, državljani BiH, pravnici od ugleda u svojoj struci i u društvu, da ih bira Predsjedništvo, a da izbor potvrđuje Dom naroda.

 

Problem u vezi sa stranim sudijama u Ustavnom sudu ponovo je došao u žižu javnosti nakon što je Ustavni sud neustavnim proglasio dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske jer tretira državnu imovinu.

 

Nakon toga sazvana je sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka od kojih se jedan odnosi na obustavu odlučivanja o svim pitanjima na državnom nivou.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još