odslužio pola kazne

Jadranko Prlić od sutra bi mogao na slobodu, čeka se odluka samo jednog čovjeka

Front17.02.20, 20:22h

Jadranko Prlić od sutra bi mogao na slobodu, čeka se odluka samo jednog čovjeka
Od prošle godine Prlić kaznu zatvora služi na britanskome otoku Wight, a prethodno je bio u pritvoru Haškog suda

 

 

 

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MICT) priopćio je u ponedjeljak kako su ih vlasti Velike Britanije izvijestile da bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, osuđen za ratne zločine u BiH, od sutra ispunjava uvjete za privremeno puštanje na slobodu nakon izdržane polovice kazne, piše Slobodna Dalmacija.


Još u studenom prošle godine britanske su vlasti zadužene za zatvore i uvjetni otpust izvijestile MICT o tome kako Prlić 18. veljače 2020. godine navršava pola izrečene kazne, čime se prema zakonodavstvu Ujedinjenog Kraljevstva stječu uvjeti za privremeni otpust.


Prlić je osuđen na 25 godina zatvora u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etničko čišćenje dijela teritorija BiH pod nadzorom bh. Hrvata i njegovo pripojenje Hrvatskoj.


U pismu britanskih vlasti, koje je dostavljeno javnosti, navodi se kako ipak konačnu odluku donosi predsjedavajući Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove Carmel Agius, koji je bio na čelu drugostupanjskog vijeća koje je 2017. godine Prlića i ostale osudilo na višegodišnje zatvorske kazne.


"Kao što vam je poznato, sporazumi o puštanju Velike Britanije u ovom slučaju nisu primjenjivi i puštanje Prlića je isključiva stvar predsjednika suda. Bio bih vam zahvalan ako biste naveli kada gospodin Prlić može očekivati puštanje na slobodu", stoji u pismu britanskih zatvorskih vlasti.


Iz MICT-a međutim nisu izvijestili jesu li odlučivali ili pak donijeli odluku po ovome zahtjevu.


Od prošle godine Prlić kaznu zatvora služi na britanskome otoku Wight, a prethodno je bio u pritvoru Haškog suda.


Haški sud je u studenom 2017. osudio Prlića na 25 godina zatvora zajedno s petoricom drugih visokih dužnosnika Herceg-Bosne. Nekadašnjem ministru obrane Bruni Stojiću, generalima Hrvatskog vijeća obrane Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću izrečene su pravomoćne zatvorske kazne u trajanju od 20 godina.


Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije Herceg-Bosne za razmjenu zatočenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.


Svi su oni osuđeni u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etničko čišćenje dijela teritorija pod nadzorom bh. Hrvata i njegovo pripojenje Hrvatskoj.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!