FOTO/ BEZ CENZURE

Seks i erotika u 'konzervativnoj' Jugoslaviji nisu bili tabu, a nije bilo ni današnjeg lažnog morala

DEPO PLUS17.02.20, 10:34h

Seks i erotika u 'konzervativnoj' Jugoslaviji nisu bili tabu, a nije bilo ni današnjeg lažnog morala
Formula uspjeha bili su kvalitetni tekstovi, a ne puko "ljepljenje" erotskih fotografija

 

 

Prvi broj legendarne Erotike, "Revije za kulturu i umjetnost ljubavi", izašao je u veljači 1985. da bi krajem 80-ih postao najtiražniji erotski magazin u istočnoj Europi s rekordom od gotovo 400.000 prodanih primjeraka u bivšoj državi i dodatnih 100.000 u Mađarskoj, tiskanih u Zagrebu na mađarskom jeziku, piše Novilist.hr.

 

erotika


Glavni urednik i pokretač tog, sada već kultnog, ali i definitivno najuspješnijeg revijalnog izdanja kuće Vjesnik, Milivoj Pašiček, kaže da pri osmišljavanju i odobravanju sadržaja i koncepcije tog izdavačkog erotskog projekta davne 1985. nije bilo gotovo nikakvih problema.

 

"Jugoslavija je kao bila konzervativna, ali je bila deset puta otvorenija od današnje Hrvatske", kaže Pašiček.

 

erotika4


Dodaje kako je pokretač projekta bio profit, a formula uspjeha kvalitetni tekstovi, a ne puko "ljepljenje" erotskih fotografija. Stoga je i ugled Erotike rastao zbog imena autora i tema kojima su se bavili u tom erotskom magazinu.


Za Erotiku su 80tih godina pisala neka od vodećih novinarskih, književnih i umjetničkih imenima bivše države, poput Gorana Milića, Lordana Zafranovića, Igora Mandića, Mome Kapora, Fadila Hadžića, Stephana Lupina, Bate Živojinovića  i mnogih drugih.

 

erotika-casopis-3


Više o slavnom istorijatu erotike čitajte OVDJE.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!