Šest delegata ZA, osam protiv, jedan suzdržan

Odbijen prijedlog Denisa Bećirovića da se razmatraju Dodikovi napadi na Ustavni sud, evo šta mu je Špirić obećao

Front14.02.20, 11:17h

Odbijen prijedlog Denisa Bećirovića da se razmatraju Dodikovi napadi na Ustavni sud, evo šta mu je Špirić obećao
Bećirović je informirao delegate da je jutros zvanično u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji predviđa amandmansku izmjenu člana 6 stav 1 Ustava BiH

 

Delegat Denis Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio novu tačku dnevnog reda „Informacija o antidejtonskim i antiustavnim napadima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, s posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH“.

 

Bećirović je informirao delegate da je jutros zvanično u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji predviđa amandmansku izmjenu člana 6 stav 1 Ustava BiH i to na način da Ustavni sud BiH ubuduće ima 12 članova, od kojih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH, nakon ovih amandmanskih izmjena treba da bira šest članova Ustavnog suda BiH.

 

- Dao sam vrlo jasnu argumentaciju zašto to predlažem - naveo je Bećirović.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić mu je odgovorio da dok je Kluba delegata srpskog naroda ovdje, Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda.

 

- Ne zato što ne treba o svemu raspravljati, nego što mislim da vaša mržnja s kojom nastupate nije dobra ni za koga u BiH. Morate znati da se u ovom domu i Srbi pitaju koliko se pitaju drugi klub i treći klub - kazao je Špirić. Neće biti tačka dnevnog reda Milorad Dodik. Ja vam to obećavam - kazao je Špirić.

 

Nakon glasanja o prijedlogu Denisa Bećirovića šest delegata je bilo „za“, osam protiv i jedan suzdržan tako da ova tačka nije dobila potrebnu podršku da bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još