Prve reakcije na odluku zvaničnika RS-a

Opet blokada države, Dušanka Majkić poručila: Nije moglo drugačije, strane sudije moraju otići!

Front12.02.20, 14:37h

Opet blokada države, Dušanka Majkić poručila: Nije moglo drugačije, strane sudije moraju otići!
- Nismo to uspjeli i očito je ovo postala jedina mjera da se pristupi što prije uređenju ove materije i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH - navela je Majkić

 

 

Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Herecegovine obustavit će svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija - rečeno je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

 

Delegatkinja u Domu naroda državnog parlamenta Lidija Bradara je, uz napomenu da nije vidjela potpunu informaciju o navedenom sastanku u Banjoj Luci, jer je bila na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda, izjavila novinarima da joj je žao zbog toga.

 

- Ali očito, to je političko sredstvo koje koriste u ovom trenutku iz RS-a, iako ja mislim da uvijek trebamo razgovarati i odlučivati u institucijama BiH - navela je Bradara.

 

Delegat u Domu naroda PSBiH Amir Fazlić je također kazao novinarima do još nije vidio tu odluku, jer je i on bio na sjedici komisije Doma naroda državnog parlamenta, ali da misli da ta odluka ne doprinosi razvoju demokratske prakse u BiH i da je to jedno političko uslovljavanje.

 

Po njegovim riječima, to nije dobra odluka.

 

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić je u Sarajevu izjavila novinarima da se ovom odlukom RS-a praktično obustavlja odlučivanje u institucijama BiH „sve do donošenja ustavnog zakona“.

 

Po njenim riječima, na različite načine je Republika Srpska pokušavala „da se rad Ustavnog suda stavi u određeni kontekst u zakon“.

 

- Nismo to uspjeli i očito je ovo postala jedina mjera da se pristupi što prije uređenju ove materije i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH - navela je Majkić.

 

Na današnjem sastanku u Banjoj Luci odlučeno je da će predstavnici Republike Srpske na nivou BiH obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

 

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

 

Također, zaključili su da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH - kazala je entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

 

Na sastanku koji je održan je u Palati RS-a, osim predstvanika vladajuće koalicije u RS, prisustvovali su i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još