predzadnje ročište na sudu

Vještak iznio sve detalje: Nema tragova kočenja, Sanjin Sefić vozio brzinom od 102,6 km/sat! U Selmu Agić udario je prvo...

Hronika29.01.20, 14:11h

Vještak iznio sve detalje: Nema tragova kočenja, Sanjin Sefić vozio brzinom od 102,6 km/sat! U Selmu Agić udario je prvo...
Vještak Nedim Kamenjašević je utvrdio da je Sefić vozilom prošao kroz crveno svjetlo. Na licu mjesta ostali su tragovi metalnih dijelova koji su otpali sa automobila, trag čarapa, ženska tašna, džemper, komadi boje, plastični dijelovi, platneni ceker sa novčanikom, mobitel, naočale, patika, desno bočno ogledalo, dio desnog branika, ženski kaiš, staklo bočnog retrovizora

 

 

 

 

Na današnjem pretposljednjem ročištu u ponovljenom postupku Sanjinu Sefiću kojem su sudi za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević iznio je nalaz saobraćajnog vještačenja.


Na njegov nalaz prigovorio je advokat odbrane Kerim Čelik, piše Nap.ba.


Kamenjašević je naredbom Suda imao zadatak utvrditi uzrok i tok nastanka saobraćajne nesreće, brzinu kojom se vozilo kretalo, koji je zaustavni put, način i pravac kretanja oštećenih pješaka, tačnog mjesta kontakta, koja su svjetla na semaforima bila upaljena.


Kamenjašević je kazao da se vozilo Golf VI kojim je upravljao Sanjin Sefić kretalo lijevom saobraćajnom trakom u pravcu Marijin Dvora brzinom od 102,6 km na sat kada je udario pješakinje Selmu Agić i Editu Malkoč na pješačkom prijelazu. Pješački prijelaz prelazile su na zeleno svjetlo za pješake, a uspjele su preći 9,90 metara prijelaza. Vidljivost je bila dobra iako je bila noć, a cesta je bila mokra.


Kamenjašević je utvrdio da je Sefić vozilom prošao kroz crveno svjetlo. Na licu mjesta ostali su tragovi metalnih dijelova koji su otpali sa automobila, trag čarapa, ženska tašna, džemper, komadi boje, plastični dijelovi, platneni ceker sa novčanikom, mobitel, naočale, patika, desno bočno ogledalo, dio desnog branika, ženski kaiš, staklo bočnog retrovizora.


Vještak je utvrdio da je lijevom stranom išla Selma Agić koju je automobil prvu udario, a zatim i Editu Malkoč. Od udara su na automobilu nastala velika oštećenja na prednjoj i frontalnoj strani, deformacija krova udubljenje, prednji blatobran totalno uništen, uređaji za osvjetljenje puta potpuno uništeni.


„Nema tragova tehničke neispravnosti automobila u vrijeme saobraćajne nesreće“.


Vještak je utvrdio da nije bilo tragova usporavanja vozila kad je naletjelo na pješakinje.


„DNK vještačenje Selme Agić podudara se tragovima uzetim sa automobila“, kazao je Kamenjašević.  


Daljina odbačaja Selme Agić bila ja 36,7 metara.


„Edita Malkoč odbačena je nešto manje  jer je Selma Agić bila u direktnom naletu i ublažila je udar u Editu Malkoč“, kazao je Kamenjašević.


Vještaka je počeo unakrsno ispitivati advokat Kerim Čelik, ali nije završio pa će nastavak biti održan 26. februara kada će biti iznesene i završne riječi. 

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!