Damir Nikšić/ DIŠU LI ISTI KANTONALNI ZRAK U OPŠTINAMA I U FEDERACIJI

Zašto su sve oči uprte jedino u Vladu KS? Šuti SBB-ova ministrica okoliša, zar su joj ruke vezane samo u slučaju smoga u Sarajevu?!


14.01.20, 20:56h

 

 

Interesantno je kako su se neki fokusirali na Vladu Kantona kao jedinu koja je dužna odgovoriti na aerozagađenje. Kao da u ovoj monstruoznoj administraciji giga-države odjednom ne postoje i drugi nivoi vlasti čije se ovlasti u mnogim drugim slučajevima zgodno preklapaju, ali eto baš nikako i u ovom.


Kao da su odjednom toliki federalni ministri i načelnici opština isparili iz kadra u sarajevski dim i maglu. Nema ih ni na mapi, a kamoli pred objektivima i mikrofonima lokalnih i stranačkih medija. Sve oči i prsti su uprti samo i jedino u Vladu KS.


O.K.


Ali nije valjda da SBB-ova federalna ministrica okoliša i turizma u svim drugim slučajevima ima ovlasti u Sarajevu, samo su joj ruke posve vezane u slučaju aerozagađenja?


Šta rade federalne inspekcije?!


Čime i kako se SDA i SBB bore protiv zagađenja sa federalnog nivoa ako već ne mogu sa Kantonalnog (iako SBB čini dio Fortine vlade sa dva ministra)?


Šta ih sprječava da djeluju protiv aerozagađenja ne samo u Sarajevu, već i u Tuzli i Zenici? Koji im tamo pečat fali?


Ne čujem previše ni prečesto da se postavljaju i ovakva pitanja.


Pa nećete mi valjda reći da opštinski SDA/SBB načelnici koji su u svemu drugom neprikosnoveni vladari i reketari u svojim atarima, lokalni šerifi koji inače vedre i oblače, samo po pitanju zagađivača i aerozagađenja, ili npr. prečišćivača zraka za osnovne škole - ne mogu učiniti ama baš ništa.


I federalna i lokalna vlast, zajedno sa federalnim, kantonalnim, privatnim/stranačkim medijima su nekako prećutno saglasni da je zrak u Sarajevu (valjda do izglasavanja nepovjerenja) isključiva nadležnost (a time još malo pa i krivica) Fortine Vlade, dok se sve druge nadležnosti pod ovim sivim i toksičnim nebom preklapaju ili su neriješene i zamršene, naročito kada se uspostavi “vertikala” i kada su nekretnine u pitanju. 


Mahajtemolimvas.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još