VIJEST KOJA SE NIJE SVIDJELA BAKIRU IZETBEGOVIĆU

Reis Muderisu osmudio bradu: Šta se događa u IZ BiH? Zašto je smijenjen Nezim Halilović i o tome se šuti?!

Front11.01.20, 20:49h

Reis Muderisu osmudio bradu: Šta se događa u IZ BiH? Zašto je smijenjen Nezim Halilović i o tome se šuti?!
Šta se događa u islamskoj zajednici BiH o čemu javnost malo zna ili ne zna ništa? Dobro obaviješteni portal Nedžada Latića otkriva izakulisna zbivanja, (ne)očekivane smjene i kadrovske promjene, koje se zasigurno nisu svidjele lideru SDA, Bakiru Izetbegoviću

 

Izvor: The Bosnia Times


Mnogo je išareta da se nakon izbora za reisu-l-ulemu u kojima je Husein Kavazović pobijedio Muamera Zukorlića, dešavaju ozbiljni potresi u samom vrhu Islamske zajednice. Potrese je izazvao Mustafa Spahić Mujki svojim osvrtom na kampanju koju su vodili kandidati za reisu-l-ulemu u kojem je ocrnio Zukorlića, a pohvalio Kavazovića. Od tada ne prestaje verbalni okršaj dvaju struja u vrhu Islamske zajednice.


U sjeni tog sukoba desile su se već neke kadrovske promjene. Sama smjena zamjenika reisu-l-uleme Huseina Smajića, na čije je mjesto postavljen muftija Enes Ljevaković, obznanjena je javno. Dok se, naprimjer, šuti o smjeni Nezima Halilovića Muderisa sa mjesta direktora direkcije za hadž i umru. Iako se tvrdi da je Halilović smijenjen na osobni zahtjev, ipak je bilo peripetija. Navodno je Halilović otezao i eskivirao primopredaju kancelarije i pečata.


Halilović je bio u centru nekoliko afera vezanih za lošu organizaciju hadždža, koje su rezultirale velikim finansijskim gubicima.


Ako se uzme u obzir da je samo nekoliko mjeseci prije Halilović ražalovan i kao hatib u džamiji kralj Fahd, onda bi se moglo reći da je ovaj veoma popularni bošnjački redikul doživio neslavan kraj svoje karijere. Pošto bi on tokom predizbornih kampanja na drzak način ignorirao pozive zvaničnika Islamske zajednice da se imami suzdrže od političkih aktivnosti, te bi sa hutbi agitirao za SDA, odnosno bogohulio sve političke oponente samog Bakira Izetbegovića, njegovo uklanjanje sa visokih funkcija Islamske zajednice sigurno se neće svidjeti lideru SDA.


Osim toga, tvrdi se Kavazović „zahvalio“ na suradnji nekim svojim savjetnicima, poput Ismeta Veladžića. Veladžić je bio ubogi penzioner i kao takav je bio minorna figura u Rijasetu. Ali jeste bio pripadnik opake i moćne grupe koja „drma“ Islamskom zajednicom od kada je Kavazović došao na njeno čelo. Stoga se može reći da su ovo ozbiljni išareti da Kavazović sprema neke velike kadrovske promjene, ali i da isto tako nailazi na žilav otpor.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

Gledaj bonus VIDEO... DEPO TV!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još