ivana marić analizira

Vjerujem da će Milanovićev odnos prema BiH biti znatno pozitivniji, dovoljno je iskusan političar da ne bi...

Front06.01.20, 20:33h

Vjerujem da će Milanovićev odnos prema BiH biti znatno pozitivniji, dovoljno je iskusan političar da ne bi...
Ona dodaje da je mnogo faktora koji su utjecali na Milanovićevu pobjedu ili je preciznije reći poraz Grabar-Kitarović jer je Milanović pobijedio ne toliko glasovima „za“ njega, koliko glasovima „protiv“ Grabar-Kitarović


Politička analitičarka Ivana Marić komentirala je za Vijesti.ba predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima je socijaldemokratski kandidat Zoran Milanović ostvario pobjedu protiv aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ).


„Ankete koje su provodili mnogi mediji u Hrvatskoj kratko pred izbore su nedvojbeno pokazivale prednost Milanovića nad Grabar-Kitarović. Blagu prednost Milanovića je najavljivala i većina analitičara iz Hrvatske tako da njegov izbor nije bio iznenađenje za hrvatsku javnost“, kaže Marić.

 

Ona priznaje da se nije baš nadala pobjedi Zorana Milanovića.

 

„Ushićenje s kojim je javnost u Bosni i Hercegovini dočekala izbor Milanovića, pokazuje da je ovdašnja javnost računala s ponovnim izborom Grabar-Kitarović. Iskrena da budem, ni ja se nisam nadala Milanovićevoj pobjedi jer smo u BiH navikli da građani najviše glasova daju populistima bez rezultata, kao što je Grabar-Kitarović“, smatra ova politička analitičarka.

 

Ona dodaje da je mnogo faktora koji su utjecali na Milanovićevu pobjedu ili je preciznije reći poraz Grabar-Kitarović jer je Milanović pobijedio ne toliko glasovima „za“ njega, koliko glasovima „protiv“ Grabar-Kitarović.

 

„Milanović je neuporedivo kvalitetniji političar od Grabar-Kitarović ali kroz svoju političku karijeru nije stekao veliku podršku građana. Izbornoj pobjedi Milanovića u velikoj mjeri je doprinijela i Grabar-Kitarović svojim neprimjerenim ponašanjem i nesmotrenim izjavama tokom pet godina mandata zbog čega su mnogi birači glasali protiv nje“, kaže ona.

 

Ivana Marić smatra da su na konačan ishod izbora utjecali i glasovi za Miroslava Škoru, koji je u prvom krugu izbora osvojio oko 25 postoglasova, koji su inače glasači desne političke orijentacije.

 

„Škoro je svojim biračima posredno poručio da ponište listić dodajući broj 3, što su mnogi i učinili o čemu svjedoči povećan broj nevažećih listića. Najbolji opis aktuelne situacije oslikava šala koju sam pročitala, a koja kaže da je dobra vijest za Hrvate da Grabar-Kitarović više nije predsjednica, ali da je loša vijest da je Milanović sada predsjednik“, kaže Marić.

 

Marić je mišljenja kako će HDZ sigurno imati određene diskusije i premetanja zbog poraza Grabar-Kitarović.

 

„Ovim izbornim porazom na vidjelo će izašli svi problemi koje godinama guraju pod tepih, a koji bi ostali pod tepihom da je Grabar-Kitarović pobijedila. Ovo je upozoravajući znak za HDZ Hrvatske čija će politička sudbina ovisiti o njihovoj reakciji na ovo upozorenje“, ističe Marić.

 

Kada je u pitanju HDZ BiH, ona je mišljenja da se poraz Kolinde Grabar-Kitarović neće previše odraziti na Čovićevu stranku.

 

„HDZ BiH, na čelu sa Čovićem je pred izbore birače u BiH otvoreno pozivao da glasaju za Grabar-Kitarović i uradili su sve što je bilo u njihovoj moći da što veći broj birača izađe na izbore. Međutim, poraz Grabar-Kitarović se neće negativno odraziti na HDZ BiH. Jedino što su pobjedom Milanovića izgubili je redovna, beskorisna, populistička podrška Grabar-Kitarović koju u toj mjeri neće dobiti od Milanovića. Podrška Hrvatske Hrvatima u BiH će s druge strane sigurno ostati nepromijenjena“, kaže Marić.

 

Ona smatra da će se odlaskom Kolinde Grabar-Kitarović s čela Hrvatske promijeniti i odnos Hrvatske prema BiH.

 

„Grabar-Kitarović je za pet godina svog mandata iznosila neistine o Bosni i Hercegovini, miješala se u unutarnja pitanja BiH, o BiH razgovarala sa državnicima drugih država, te nepotrebno podizala nacionalne tenzije čime je pokazivala nepoštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, podsjeća ona.

 

Iako su predizborne izjave Milanovića o Bosni i Hercegovini bile slične njenim izjavama, Ivana Marić vjeruje da će njegov odnos prema BiH biti znatno drugačiji i pozitivniji za građane Bosne i Hercegovine.

 

„Milanović je dovoljno obrazovan i iskusan političar da mu podizanje nacionalnih tenzija i uplitanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine neće biti glavni način pridobijanja pažnje i podrške javnosti, kao što je to bio slučaj sa njegovom prethodnicom“, zaključila je Ivana Marić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još