Jednostavno, a preukusno

Italijani je generacijama prave po ovom receptu: Napravite savršenu focacciu, sve sastojke vjerovatno već imate

Auto & Dom18.12.19, 20:18h

Italijani je generacijama prave po ovom receptu: Napravite savršenu focacciu, sve sastojke vjerovatno već imate
Focacciu pecite 30-ak minuta, dok joj ne porumeni korica

 

Tradicionalna talijanska pogača pravi je primjer mediteranske kuhinje, koja u svom sastavu objedinjuje maslinovo ulje, ružmarin i krupnu morsku sol. A toga barem u dalmatinskim domovima ne manjka...

 

Donosimo vam recept za focacciu, po kojemu je generacijama spravljaju talijanske žene.

 

Prilikom njezine izrade važan korak je premazivanje maslinovim uljem, a preporučuje se i korištenje svježeg ružmarina.

 

SASTOJCI:
 

TIJESTO

 

500 g glatkog brašna

jedna vrećica instant kvasca

dvije kašičice soli

7 g šećera

300 ml mlake vode

50 ml maslinovog ulja

 

PREMAZ

 

100 ml maslinovog ulja

dva prstohvata krupne morske soli

dvije grančice ružmarina

 

PRIPREMA:

 

U posudi drvenom kuhačom izmiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. U mlaku vodu ulijte maslinovo ulje, pa tu mješavinu ulijte u posudu s brašnom i drvenom kuhačom sjedinite sastojke. Kad su se svi sastojci povezali, prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu podlogu i zamijesite ga.

 

Posudu u kojoj će se dizati tijesto premažite maslinovim uljem. Tijesto formirajte u kuglu, stavite ga u nauljenu posudu, premažite maslinovim uljem i prekrijte posudu prozirnom folijom. Ostavite na toplom da se tijesto udvostruči.

 

Veliki pleh za pečenje (onaj koji dobijete s pećnicom) premažite maslinovim uljem, prebacite u njega tijesto i razvucite ga tako da prekrije cijeli pleh.

 

Prstima ili drškom kuhače napravite udubine u tijestu (neka budu ravnomjerne), premažite ga maslinovim uljem i ponovno prekrijte prozirnom folijom. Neka miruje sat vremena.

 

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Tijesto pospite krupnom morskom soli, a u svaku udubinu ubodite nekoliko listića ružmarina. Focacciu pecite 30-ak minuta, dok joj ne porumeni korica.

 

SAVJET:

 

Tijesto ćete najbolje zamijesiti ako ga razvučete prema krajevima, a potom brzim pokretima vratite natrag i preklopite.

 

Ponovite istu radnju više puta, sve dok vam tijesto ne postane podatno pod rukama.

 

Ako vam se bude lijepilo za prste, dodajte još malo brašna i nastavite mijesiti sve dok ne postane elastično.

 

Top dodaci

 

- Na focacciu možete dodati zelene ili crne masline, kapare, paradajz, češnjak, mozzarellu narezanu na kockice, začine po želji (bosiljak, kadulja, mažuran) i slično.

 

- Ako želite obogatiti okus tijesta, posegnite i za sušenim paradajzom, kapulom, nekim tvrđim ribanim sirom...

 

(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!