FOTO/ Ruski predsjednik - tehnofob

'Pa šta to on koristi, zaostao je u vremenu': Mali detalj na propagandnoj fotografiji Putina izazvao salve smijeha

Front17.12.19, 13:10h

'Pa šta to on koristi, zaostao je u vremenu': Mali detalj na propagandnoj fotografiji Putina izazvao salve smijeha
Ruski predsjednik (67) inače ima reputaciju tehnofoba, a ranije je tvrdio i da uopće ne posjeduje pametni telefon

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje koristi zastarjeli Windows XP na svojim službenim računalima. To se jasno vidi na propagandnoj fotografiji koju je objavio službeni Kremlj, a na njoj Putin pozira ispred računara u svojoj moskovskoj rezidenciji, piše Daily mail.

 

Svijetloplava traka na dnu ekrana sugerira da se na tom računalu i dalje koristi Windows XP.

 

vladimir-putin

 

Microsoft je prestao proizvoditi nadogradnje za XP još 2014. godine, a upozorili su i da bi računari koja koriste taj softver mogla biti izložena sigurnosnim rizicima.

 

Ipak, Rusija je uvela ograničenja za strani softver, a moskovski propisi mogli bi spriječiti Putina od nadogradnje. Windows XP, koji je prvi put izdan 2001. godine, bio je odobren za korištenje ruske vlade, a odobrila ga je ruska služba za tehničku kontrolu.

 

Posljednji softver, Windows 10, odobren je samo za računala koja ne sadrže državne tajne. To znači da Putin na svom računalu ne bi mogao imati taj sistem, jer on kao šef države ima pristup svim tajnim dokumentima.

 

Dužnosnici iz Moskve planirali su potpuno ukinuti Microsoft i zamijeniti ga softverom ruske proizvodnje.

 

Neke su vladine agencije već prešle na ruski sustav Astra Linux, no Kremlj to još nije učinio. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nije novinarima dao objašnjenje.

 

Ruski predsjednik (67) inače ima reputaciju tehnofoba, a ranije je tvrdio i da uopće ne posjeduje pametni telefon. Još 2017. je rekao skupini školaraca da jedva uopće koristi internet te da ga Instagram ne zanima.

 

Njegov ministar Medvedev pak koristi iPhone, a ima i službeni profil na Instagramu.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!