Postajemo zemlja staraca

Masovan odlazak mladih iz BiH: Srednjoškolci na prekretnici - ostati ili otići

Hronika13.12.19, 20:23h

Masovan odlazak mladih iz BiH: Srednjoškolci na prekretnici - ostati ili otići
Direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu Amira Kadrispahić rekla je kako su srednjoškolci, kada je u pitanju odlazak iz BiH u prelomnoj fazi

 

Masovni odlazak mladih sve je primjetniji u bh. društvu. Ovaj trend je u značajnom porastu posljednjih pet godina, a kako se u Bosni i Hercegovini ne bi ostvario crni scenarij da postanemo zemlja staraca, Srednja ekonomska škola je odlučila educirati mlade ljude o tome što znači njihov odlazak iz BiH.

 

Mladen Boljanović, jedan je od onih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu. Nakon završenog fakulteta i neuspjeha u pronalaženju posla, tijekom posjeta prijateljima u Minhenu dobio je savjet da se prijavi za posao dođe u Njemačku živjeti i raditi. Nakon nekoliko prijava dobio je posao, ali je radnu vizu čekao više od godinu i pol, javlja BHRT.

 

On kaže kako u Minhenu ipak nije sve sjajno, ali da je lako pronaći posao.

 

“U Minhenu sam već nekih 11 mjeseci i ono što mogu reći jeste da sam jako, jako zadovoljan. Međutim, ovdje nije sve tako sjajno i bajno. Minhen je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj, a ono što je apsurd jeste da u Minhenu lako možete pronaći posao. Stan je jako teško pronaći, posebno zbog visokih cijena najma”, rekao je Boljanović.

 

Našu zemlju je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Trend odlaska je u porastu. Da bi se ovaj trend zaustavio Srednja ekonomska škola u Sarajevu organizira radionice i educira mlade da svoju energiju i znanje trebaju usmjeriti u afirmaciju BiH.

 

Direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu Amira Kadrispahić rekla je kako su srednjoškolci, kada je u pitanju odlazak iz BiH u prelomnoj fazi.

 

“S obzirom da je ovo uzrast koji je u toj nekoj prijelomnoj fazi otići ili ostati u BiH, naša nastojanja da mlade zadržimo su neophodna, posebno u srednjoškolstvu”, kazala je Kadrispahić.

 

Predsjednica Biznis kluba bh. gospodarstvenika u Nizozemskoj Naida Ribić objasnila je razliku u odrastanju u bivšoj Jugoslaviji i sada.

 

“Kada sam ja išla u školu, bila je Jugoslavija, ali su nas učili od malena da volimo domovinu, da se boriš za nju, da imaš entuzijazam, a ovi mladi sada odrastaju s tom mišlju da država ne valja, da nije dobra. Njihov je cilj otići iz BiH”, objasnila je Ribić.

 

Pomisao na odlazak se sam nameće mladima u BiH, kažu srednjoškolci. Oni međutim poručuju kako žele ostati i boriti se za bolje sutra.

 

Učenica Srednje ekonomske škole Merisa Bijelonija smatra da joj je ova zemlja dala mnogo i da trebam ostati u njoj. Učenica Srednje ekonomske škole Lejla Korač smatra da jedino rješenje nije otići odavde.

 

"Naša domovina pruža nama mnoge perspektive i kao pojedinac ne mogu učiniti ništa, ali kao omladina i kao veća skupina, mi možemo promijeniti stanje u našoj državi”, kazala je Korać.

 

Učenik Srednje ekonomske škole Nedim Šuvalija kaže kako se može završiti neko stručno obrazovanje u stranoj zemlji, ali ipak vratiti u BiH. Mladi odlučno poručuju kako treba insistirati na tome i da političari čuju njihov glas i počinju stvarati klimu za ostanak, a ne za odlazak.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još