Prednovogodišnji pregled

Novi i aktuelni singlovi: Psihomodo Pop, Vatra feat. Tonka, The Last Location, THE SIIDS, SACHER, PARAF...

Zabava11.12.19, 13:10h

Novi i aktuelni singlovi: Psihomodo Pop, Vatra feat. Tonka, The Last Location, THE SIIDS, SACHER, PARAF...
Povratak na scenu "totalno drukčijeg od drugih", Srđana Sachera i njegovog novog benda ‘SACHER’, najavljenog singlom i video spotom 'Mene nisi nikad volila' nastavlja se objavom drugog po redu singla - pjesme ‘Vrijeme stalo’

 

 

Psihomodo Pop ima novi singl 'Digitalno nebo' kojim nam je ujedno predstavio svoj novi 11. studijski istoimeni album 'Digitalno nebo' čiju su promociju u studenom imali u tri grada – u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a novi su album posvetili preranom preminulom Tigranu čiji se prepoznatljivi bubanj čuje na sedam pjesama. Novom singlu prethode uspješnice 'Ako želiš biti moja', 'Sve će biti u redu' i 'Deja vu', a novi album 'Digitalno nebo' stiže pet godina nakon objavljenog 'Ćiribu Ćiriba'.

 

“Pitanje i odgovor” posljednji je, sedmi po redu singl s aktualnog albuma “Nama se nikud ne žuri” grupe Vatra, duet za zatvaranje još jedne uspješne priče. Ovog puta, autorica glazbe i teksta je klavijaturistica Irena Celio-Cega, koja iza sebe ima nekoliko autorskih pjesama koje su se našle na albumima benda, a neke su zaživjele i kao singlovi. Tonka iz matičnog benda Pavel, vokalno se pridružila Ivanu Dečaku u neobičnoj priči o ljubavi koja slušatelju prepušta odabir kome je ta ljubav usmjerena.

 

Povratak na scenu "totalno drukčijeg od drugih", Srđana Sachera i njegovog novog benda ‘SACHER’, najavljenog singlom i video spotom 'Mene nisi nikad volila' nastavlja se objavom drugog po redu singla - pjesme ‘Vrijeme stalo’. Novi singl podsjeća da u svakoj Sacherovoj pjesmi ima više muzike nego inače u cijelim albumima. Oba singla uvod su u novi Sacherov album intrigantnog naslova - 'BISER, AMBRA, JANTAR' koji je premijerno izveden u zagrebačkom klubu Boogaloo. Glazbu i tekstove na albumu potpisuje Srđan Sacher, a u aranžmanima mu se pridružuje i ostatak benda “SACHER”.

 

Na novoprobuđenoj i pulsirajućoj sceni mladih izvođača koji osvajaju publiku i kritiku, posljednje dvije godine svojom audio-vizualnom estetikom posebno se istaknuo kreativni autorski tandem iz Rijeke, Stanislav Grdaković i Darko Terlević, poznatiji kao electro duo THE SIIDS. Službeno proglašen “najperspektivnijim riječkim mladim bendom”, duo je svoju dvogodišnju glazbenu avanturu okrunio objavom prvijenca Brutalist kojim je fokus stavljen na još jedan sjajan singl zaraznog ritma, pjesmu 'Beats Running Down'.  

 

„BAŠ" je prvi izlazni singl solo projekta T.O. iza kojeg stoji Tin Ostreš, trenutno bubnjar Psihomodo Popa. Iako je „BAŠ“ tematski sretna ljubavna pjesma, u njoj se ljubav ne idealizira, već je predstavljena iskreno – onakvom kakva jest i kakvom je vidi njen autor. Tin Ostreš svirao je u bendovima Falschspieler, Sane, Pips, Chips & Videoclips i Meritas, surađivao s Darkom Rundekom, Terryjem Lee Haleom, Jelenom Radan, Denijem Kožićem, radio na projektima The Basewalks i Ja i Ti, a danas je bubnjar benda Psihomodo Pop. Glazbu, tekst i aranžman potpisuje Tin Ostreš.

 

Mrave brojim je novi riječki kolektiv čiji je osnivač Gospođo Pitomi. Iza tog pseudonima krije se iskusni i osebujni riječki glazbenik, član prve postave grupe Grč te dugogodišnji član grupe Let 3 - Zoran Klasić. Osim njega u Mrave brojim djeluju Zoki Oktava, Sunce Mamino i Gospodin Morski. Predstavljaju se pjesmom Moje pleme za koju kažu da je pjesma o ljudima koji su u sučevoj nadoknadi ugasili perilicu na programu "Ispiranje mozga" i probudili se.

 

Nakon objavljena dva singla, Baltazar najavljuju svoj drugi studijski album novim singlom "SREĆO" kojim najavljuju novi album 'Pogled broj 13'.  Lagana i atmosferična pjesma pojačana je i pridruženim vrhunskim glazbenicima – na back vokalu se pridružila Tina Kresnik, a na slide gitaru Yogi Lonich, a zajedno su u Baltazar unijeli još malo svježine. Autor glazbe i teksta je Tonči Horvat – Hus, a u aranžmanu su mu se pridružili Leo Anđelković, Danijel Teodorović i Damir Medić.

 

Nakon objavljivanja samostalnog prvog albuma ''Granulo je sunce'' iz 2016. godine, Iz@ Medošević je za novi album ''Opera u Sydneyu'' uzeo pojačanje u ritam sekciji Borgie. Na "Operi u Sydneyu" deset je autorskih pjesama od kojih su već obavljena dva singla 'Brodolom / Party' i 'Dan i noć'. Treći novonastali singl kojim predstavljaju cijeli album je pjesma 'Tužno osjećanje' koja je izvučena iz zbirke pjesama Izeta Medoševića "Genij usamljenog čovjeka".

 

Grupa Bulevard novo je ime na riječkoj i hrvatskoj glazbenoj sceni. Iako mlada po nastanku, čine je iskusni glazbenici - iza svega stoji Erik Malnar kao autor, pjevač i gitarist. Grupa je do sada stvorila znatan broj pjesama, a momci su nedavno odlučili snimiti prvi singl nazvan ‘Ide na bolje’. Radi se o plesnoj  pjesmi s osobnim, optimističnim tekstom uz blagu dozu humora. Tekst i glazbu potpisuje Erik, a klasičnim bendovskim muziciranjem u garaži, u riječkom kvartu Bulevard, pjesma je dobila svoj konačni oblik.

 

Pulska rock skupina Dogma objavila je svoj peti studijski album simboličnog imena 'Nemir' na kojem donose 11 pjesama. Na albumu se nalaze i pjesme koje smo imali prilike čuti kao singlove, među kojima i naslovnu pjesmu 'Nemir' feat. Maja Griparić, 'Koliko treba do tebe' te duete sa Sašom Antićem – 'Glavom u prsi (ka Zidane)' i 'Sole'.  Album "Nemir" predstavljaju novim singlom za pjesmu ‘Maske’, u kojoj vokalno gostuje talentirana glazbenica Barbara Munjas. Kao što i sam naziv pjesme kaže, ‘Maske’ pričaju o maskama koje svi nosimo ili stavljamo ovisno o situacijama i prilikama, gubeći pritom sebe i zaboravljajući na svoja prava lica.

 

Priznati riječki kantautor Sandro Bastiančić na 22. Međunarodnom festivalu šansone Chansonfest 2019. predstavio je svoju novu skladbu “Još sam dijete”. Nova pjesma još je jedan singl s njegovog nadolazećeg kantautorskog prvijenca, radnog naziva “Bianca”, kojeg priprema za iduću godinu. Pjesma govori o ljubavi, temi koja je Sandru najveći izvor inspiracije.

 

Dubrovačka grupa Valetudo predstavlja svoj treći singl 'Vjerujem' s novodolazećeg trećeg albuma Transmediteran. Prethodna dva singla, 'Mala zemlja, velik dug' i 'Defora od mora', odlične su, radiofonične, iskrene pjesme uz koje su Valetudovci osvojili radijske etere. Pjesma 'Vjerujem' inspirirana je istinitim događajem s Valetudove turneje kad su nakon svirke u Ljubljani, na samom ulasku u Dubrovnik umalo sletili u provaliju: „Na radiju je svirao Parni valjak i vozač je zaspao.“ Originalnim autorskim potpisom i posebnim glazbenim izričajem, osebujni i uvijek pozitivnom ispunjeni Drubrovčani, novom pjesmom prepričavaju i dijele još jedan dio svojih života.

 

Nakon više od 33 godine, Paraf ima novi singl! Pjesma 'Bez lica' ima prepoznatljiv sound druge postave Parafa, no produkcijski je prilagođena današnjim standardima. Pjesma govori o ljudima koji odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izolira, nitko ih više ne vidi niti čuje. Skladbu 'Bez lica' snimila je obnovljena postava benda nastavivši na mjestu gdje su stali kad su realizirali posljednju studijsku snimku, skladbu 'Metalci' namijenjenu istoimenome dokumentarnom filmu. Singl 'Bez lica' ima i svoju web-stranicu bezlica.com, čime je postao prvi singl u Hrvatskoj i regiji sa svojim websiteom.

 

Splitski Špurijus protekle je godine predstavio svoj debitantski album ‘Masovni ukus’, a kako se snimanje albuma odužilo na period od godinu dana, u rupama između snimanja nastavili su snimati i nove pjesme, koje će uskoro predstaviti na svojem drugom albumu, kojeg najavljuju singlom “Barba je partija” nastalom u suradnji sa Sašom Antićem. “Barba je partija” je pjesma koja označava njihov povratak izvornom glazbenom izričaju iz ranih dana demo faze benda, kako oni sami kažu – nešto što bi se moglo nazvati veselim punk rockom s izrazitim mediteranskim pečatom po kojem su i najpoznatiji u lokalnim okvirima. Pjesma je nastala u suradnji sa Sašom Antićem koji potpisuje produkciju, miks, mastering, prateće i klapske vokale.

 

Tihomir Kožina se nakon singla ‘Zaplešimo’ vratio s novim hitom koji od prve sekunde potiče na gibanje i ples! ‘Dođi bliže’ brza je ljubavna, romantična pjesma kojom nam Tihomir predstavlja novi smjer u svom stvaranju, a uz to i novo umjetničko ime – TIHY. Pod utjecajem modernijeg popa do izražaja dolazi njegov nevjerojatan vokal i odlične interpretacije, a glazba, koju zajedno s tekstom potpisuje Tihy, veselo priča o ljubavi.

 

The Last Location, sarajevski power pop bend poznat po simbiozi energije rocka i modernih pop aranžmana u svojim pjesmama, predstavlja svoj peti singl 'Oblaci' s nadolazećeg albuma. Nakon “Callin My Name”, “Ti”, “Nestajem” i “Mistične”, donose nam i aranžmanski nešto nježniju pjesmu, ljubavnu baladu ‘Oblaci’. Glazbu i tekst potpisuje The Last Location, kao i produkciju koja je nastala u suradnji s Borjanom Miloševićem.

 

Koprivničko varaždinski punk rockeri Overflow se vraćaju na scenu s tri nova singla istovremeno, 'Words', 'Dim' i 'From My Lips'. Dok je pjesma 'From my lips' brza  i zvuči pomalo staromodno s istaknutom melodijom refrena, “Dim” je najneobičnija stvar u trilogiji jer je dosta spora u tempu. “Words” je najbolja od novih stvari u kojoj se punkeri obračunavaju s Hitlerom, JFK-om i Michaelom Jacksonom i putem kamo svijet danas ide.  Tako su u subotu, 7. prosinca 2019. godine, izveli jedinstveni pothvat u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. U istoj su večeri odsvirali tri koncerta u tri različita grada.

 

Nakon što je uzela pauzu od svoje karijere, Ivana radovniković se vratila na scenu s novim singlom 'Lavine'. Zanimljivo je to kako je videospot snimljen prije čak godinu dana i to neposredno nakon što je saznala da će u njen život doći još jedno dijete. Pjesmu je napisala inspirirana vlastitim iskustvom i emocijama koje joj je donijela nova životna uloga te ju je posvetila prvenstveno svom prvom djetetu. Pjesmom Lavine Ivana najavljuje svoj povratak, i iako možda zvuči kao izlizana fraza, ali dolazi spremnija nego ikada publici predstaviti ono na čemu je radila svo to vrijeme jer upravo ovom pjesmom najavljuje novi album koji planira uskoro i objaviti.

 

Skladba 'Crveno lišće' najavljuje dugoočekivani kantautorski album 'Dječak, brod, čempres' cijenjenog riječkog skladatelja i producenta Roberta Funčića koji tim izdanjem prvi put predstavlja svoje kantautorske materijale. Iako vrlo samozatajan umjetnik, Funčić je poznato ime na glazbenoj sceni, posebice riječkoj, autor je mnogih uspješnica raznih domaćih izvođača, a potpisuje i debi—album Tine Vukov 'Tuga dolazi kasnije'. Autor i gitarist je legendarne grupe Xenia, a kao producent je prisutan i na mnogim albumima i snimkama riječkih rockera, jazzera, solista i mnogih drugih. Uz višestruke nominacije, dobitnik je nagrade Porin. Opisivanje vlastitih pjesama Funčić prepušta drugima jer, kako kaže, svatko ih doživljava drugačije, osobno, ovisno o trenutku slušanja i raspoloženju.

 

(DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!