nakon šokantnih navoda o stanju u toj ustanovi

Bijedić: Problem u Zavodu u Pazariću je kadrovska nepopunjenost, čelne pozicije trebaju dobiti...

Front04.12.19, 15:30h

Bijedić: Problem u Zavodu u Pazariću je kadrovska nepopunjenost, čelne pozicije trebaju dobiti...
Istakla je da je potrebno hitno usvojiti i zakone koji su neophodni za sistemsko rješavanje problema, među kojima su zakon kojim se uvodi kategorija 'roditelj-njegovatelj' te zakon o specijalnoj edukacijsko-rehabilitacijskoj, logopedsko-audiološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti

 

Nezavisna poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Meliha Bijedić kazala je danas na sjednici da je kadrovska nepopunjenost u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te u ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti, najveći problem te da će insistirati da čelne pozicije u tim institucijama dobiju ljudi iz te struke.  

 

Obraćajući se uime svih nezavisnih poslanika tog doma, novinarima je istakla potrebu izrade standarda i procedura u postupanju i tretmanu štićenika te naglasila da je potrebno hitno formirati radno tijelo koje će implementirati i nadzirati zaključke koji danas budu usvojeni.  

 

Istakla je da je potrebno hitno usvojiti i zakone koji su neophodni za sistemsko rješavanje problema, među kojima su zakon kojim se uvodi kategorija 'roditelj-njegovatelj' te zakon o specijalnoj edukacijsko-rehabilitacijskoj, logopedsko-audiološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti.

 

Također se osvrnula i na poteškoće koje nastaju u procedurama i trošenju vremena dok se dobije saglasnost za intervenciju ili kupovinu lijeka te je predložila da se taj problem riješi tako što će osoba da zadrži zdravstveno osiguranje mjesta prebivališta, a da će se liječi tamo gdje trenutno boravi, uz određenu participaciju.  

 

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o lošem stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

 

Prvo je direktor ustanove Redžep Salić izjavio 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao teške uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio između ostalog za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima. 

 

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i da su nastali u zadnjih godinu dana te je za nemar također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla. 

 

Od obraćanja javnosti Salića i Čudić, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić. 

 

U međuvremenu je Federalna vlada dala saglasnost za opoziv Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić, uključujući i opoziv direktora Redžepa Salića.  

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!