Uznemirujuće i omalovažavajuće

Amazon povukao bizarne božićne ukrase sa slikama Auschwitza

Biznis Klub02.12.19, 13:02h

Amazon povukao bizarne božićne ukrase sa slikama Auschwitza
Božićna roba sadržavala je slike iz Auschwitza, uključujući željezničku prugu koja vodi do zloglasnih vrata, ograde od bodljikave žice i zgrade u kojima su bile smještene žrtve - uglavnom Jevreji

 

Amazon je povukao serijal "božićnih ukrasa" na kojima su prikazane slike bivšeg koncentracionog logora u Poljskoj Auschwitz Birkenau.

 

Ovaj potez je uslijedio nakon što je poljski Memorijalni centar Auschwitz objavio na Twitteru poziv da se ukloni roba "koja je uznemirujuća i omalovažavajuća".

 

Oni uključuje ukrase za božićno drvce, otvarač za boce i podlogu za kompjuterski miš, javio je BBC.

 

Svi predmeti imali su prikazane prizore iz nacističkog logora smrti u kojima su milioni ljudi ubijeni u Drugom svjetskom ratu.

 

Božićna roba sadržavala je slike iz Auschwitza, uključujući željezničku prugu koja vodi do zloglasnih vrata, ograde od bodljikave žice i zgrade u kojima su bile smještene žrtve - uglavnom Jevreji.

 

Memorijalni centar i muzej kasnije su objavili novi tweet u kojem se navodi da su predmeti uklonjeni i zahvalili su korisnicima društvenih medija na njihovoj "aktivnosti i reakciji" nakon što je objava privukla hiljade tweetova.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!