Milorad Dodik o 25. novembru

'Kakav praznik, takva i državnost... Manipulacija ovim datumom ogledalo je bošnjačke politike u BiH'

Front25.11.19, 14:00h

'Kakav praznik, takva i državnost... Manipulacija ovim datumom ogledalo je bošnjačke politike u BiH'
Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. novembra kao dana državnosti ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji - od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovdje, rekao je Dodik

 

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna da 25. novembar nije praznik BiH iz prostog razloga što nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na cijeloj teritoriji BiH.

 

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da danas u Federacije BiH obilježavaju 25. novembar - Dan državnosti BiH, Dodik je rekao da Srbi više od ostalih naroda polažu istorijsko pravo na obilježavanje ZAVNOBiH-a, jer su u borbi protiv fašizma i nacizma podnijeli najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu.

 

- Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOЈ-a. Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. novembra kao dana državnosti ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji - od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovdje - rekao je Dodik.

 

On je naglasio da sve dok tako bude, "25. novembar biće datum koji slavi tek pola BiH, baš kao i sve što politikom nametanja dolazi iz Sarajeva".

 

- Kakav je praznik i kakva je državnost BiH koja se danas slavi pokazuje činjenica da je u Republici Srpskoj danas radni dan bez ikakvih svečanosti. Kakav praznik, takva i državnost - poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još