ispraćaj aktera i svjedoka umjetničke bh. scene

'Kao svaki pravi pjesnik, nije htio živjeti vječno': U subotu sahrana Ivice Pinjuha Bimbe na gradskom groblju Bare

Hronika08.11.19, 17:37h

'Kao svaki pravi pjesnik, nije htio živjeti vječno': U subotu sahrana Ivice Pinjuha Bimbe na gradskom groblju Bare
"Bimbo je živio dobar život i kao svaki pravi pjesnik, nije htio živjeti vječno, tako da spram njegove smrti nismo u patetici, nego sentimentu"

 

 


Povodom smrti Ivice Pinjuha Bimbe, bh. teatrologa, filmologa, komparativiste i predavača na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na FB stranici kina Bosna objavljena je kratka posveta kolegi i dugogodišnjem saradniku, kao i datum i vrijeme sahrane.  


Dragi naši. Umro je naš drug Bimbo. Sahrana će biti upriličena sutra/subota, 09.11.2019 godine, na gradskom groblju Bare, u 13 sati. Bimbo je živio dobar život i kao svaki pravi pjesnik, nije htio živjeti vječno, tako da spram njegove smrti nismo u patetici, nego sentimentu. Proslijedite ovu poruku onima koji bi htjeli da isprate i pozdrave našeg jedinstvenog prijatelja kojeg ćemo se rado sjećati. Hvala - navodi se u postu.

 

Ivica Pinjuh Bimbo rođen je 1957. godine u Jablanici. Diplomirao je na temu „Stilski oblici i stilistički modeli u djelu Rejmona Kenoa "Stilske vježbe“, magistrirao je s temom „Priča o Isusu Kristu i intersemiotičke transformacije od mita do narativnog filma“ i doktorirao na temu „Narativna ekspanzija od ideje do djela“ na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, do prijevremenog penzionisanja. 


Sudjelovao je na više stotina međunarodnih simpozijuma i kongresa i objavio više stotina stručnih radova i eseja. Bio je član žirija više filmskih i teatarskih festivala, kao i bijenala suvremene umjetnosti. 


Autor je petnaest dokumentaraca o bijenalima suvremene umjetnosti širom svijeta. Autor je filmskih scenarija „Magic bus“, „Ogledalo zaručnika“ i „Djed Mraz dolazi u Katahuš“, kao i zbirke poezije „Triptih od živog kreča“. 


Bio je urednik za teoriju i estetiku filma u kultnom filmskom časopisu „Sineast“.


Filmska rediteljica Martyna Miller je o njemu uradila dokumentarni film "Biti Bimbo", a svoje posljednje javno pojavljivanje imao je u dugometražnom igranom filmu "Sve o ljubavi, knjigama i psima", snimljenom ovoga ljeta, a koji se trenutno nalazi u fazi postrodukcije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!