Turisti hrle u Visoko

Veliko otkriće Semira Osmanagića u parku 'Ravne 2': Novi tuneli za zdravlje bolji od zraka na Igmanu

Lifestyle07.11.19, 08:20h

Veliko otkriće Semira Osmanagića u parku 'Ravne 2': Novi tuneli za zdravlje bolji od zraka na Igmanu
Ovo otkriće kruna je ovogodišnjeg arheološko-istraživačkog rada u Bosanskoj dolini piramida, rekao Osmanagić

 

Redovni radovi u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“ u Visokom donijeli su novo, najveće otkriće u Bosanskoj dolini piramida, a riječ je o novim tunelima „Ravne 4“, piše Avaz.


Stručni tim Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, sa dr. Semirom Osmanagićem na čelu, jučer ujutro prvi put je kročio u novi, nepoznati prahistorijski tunel te uradio prve, preliminarne analize.

 

U pratnji Osmanagića bili su arheologinja Amna Agić, geolog Richard Hoyle, kao i koordinatorice Fondacije, ali i novinar Avaza.

 

- Ovo otkriće kruna je ovogodišnjeg arheološko-istraživačkog rada u Bosanskoj dolini piramida. U tunelima „Ravne 4“ proveli smo više od sat i uradili preliminarna mjerenja, koja su fantastična! – kaže Osmanagić.

 

Novootkrivena sekcija tunela duga je 63 metra, visina je od 0,8 do jednog metra, dok je u posljednjoj sekciji visina tunela 1,2 metara.


- Posebno su nas oduševile odlične energetske vrijednosti, pa je tako koncentracija negativnih jona od 4.000 na samom ulazu do odličnih 21.000 negativnih jona po kubnom centimetru, što su vrijednosti slične onima u tunelima Ravne i one osiguravaju ljekoviti aspekt za ljudski organizam – kazao je Osmanagić.

 

Koncentracija negativnih jona u ovim tunelima i do 20 puta je veća nego na planini Bjelašnici te četiri puta nego na Igmanu.

 

Podsjećamo da u  tunele Ravne dolaze turisti iz cijelog svijeta, a neki od njih  tvrde da su ljekoviti jer su se nakon boravka u njima izliječili od teških bolesti.

 

Primijećeni su i suhozidi koji su dokaz antropogenog djelovanja u dalekoj prošlosti.


- Očekuju nas arheološka iskopavanja i čišćenje tunela, a i ovdje očekujemo da pronađemo znatan broj artefakata iz različitih  perioda. U pitanju je jedno veliko otkriće, a pozivam sve dobronamjerne i zainteresirane ljude iz cijelog svijeta, koji žele biti dio velikog projekta i otkrića, da nam se pridruže – kazao je Osmanagić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još