predsjednik bošnjačkog pokreta u otvorenom pismu

Tokić Izetbegoviću: Nemate se pravo poigravati s ovako važnim pitanjem zarad Vaših dnevno političkih interesa!

Front03.11.19, 10:16h

Tokić Izetbegoviću: Nemate se pravo poigravati s ovako važnim pitanjem zarad Vaših dnevno političkih interesa!
Najnovija izjava kako će uključenje države BiH u NATO zavisiti prvenstveno od stava RS-a te da će dražava BiH odustati od uključenja u ovaj najveći i najorganizovaniji politički i vojni savez država u svijetu je suprotan Ustavu BiH i nadležnosti države i entiteta

 

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta uputio je otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću u kojem se izmeđo ostaloga navodi:


"Vrlo često se u javnosti predstavljate kao lider "bošnjačke strane" te kao ekskluzivni predstavnik bošnjačkog naroda. Odbacujući termin bošnjačka strana kao politički neutemeljen i izuzetno štetan za razvoj demokratskih procesa u BiH ovim putem ipak prvenstveno želim istaći štetnost onoga što Vi činite, govorite i djelujete kao navodni predstavnik bošnjačke strane. U protekloj deceniji pozicija bošnjačkog naroda i države BiH je u mnogim segmentima pogoršana. Naš narod nema pravno formalno a ni praktično pravo koristiti svoj maternji bosanski jezik na preko 70% teritorije države BiH u kojoj je istovremeno i apsolutno većinski narod. Drastična opespravljenost Bošnjaka na tim dijelovima teritorije BiH prisutna je u svim segmentima života od obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, javne uprave, privrede, vjerskog života..


Državni organi BiH još uvijek nisu omogućili Islamskoj zajednici BiH da ostvari pravo potpisivanja sporazuma sa državom na način kako su to regulisale Katolička crkva i Pravoslavna crkva. Direktno Vi i Vaši saradnici snosite najveći dio odgovornosti za otvoreno kršenje teritorijalnog integriteta BIH gradnjom Pelješkog mosta i pokušaja onemogućavanja da se naša BiH u budućnosti razvija kao pomorska država. Vaša odgovornost je prisutna i kod predaje teritorije BiH u području Sutorine Crnoj Gori bez međunarodne arbitraže. Vi ste kao član Predsjedništva BiH isključivi krivac izostavljanja strateškog cilja članstva BiH u NATO-u u posljednjem dokumentu Strategije spoljne politike BiH, blamaži države BiH prilikom pokušaja revizije tužbe protiv Srbije i niza drugih za našu državu i naš narod dugoročno štetnih grešaka i propusta.


Najnovija izjava kako će uključenje države BiH u NATO zavisiti prvenstveno od stava RS-a te da će dražava BiH odustati od uključenja u ovaj najveći i  najorganizovaniji politički i vojni savez država u svijetu je suprotan Ustavu BiH i nadležnosti države i entiteta.


Vaš politički stav iznesen po ovom pitanju članstva države BiH u NATO kao najbitnijem pitanju za budućnost države i našeg naroda predstavlja ilustrativan primjer Vaše političke nekompetentnosti, podaničkog mentaliteta ili svjesne, osmišljene opstrukcije uključenja BiH u Euroatlantske integracije.


Pitanje članstva BiH u NATO je pitanje mira i stabilnosti, opstanka države BiH te onemogućavanja novih genocida nad našim narodom i agresorskih namjera etničke podjele države BiH i palestinizacije Bošnjaka.


Gospodine Izetbegoviću, sa ovako važnim pitanjem nemate se pravo poigravati zarad Vaših dnevno političkih interesa i budite sigurni da nemate legitimitet bošnjačkog naroda i patriota BiH da istupate i djelujete sa takvih političkih pozicija - navodi Tokić u svom pismu.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još