Novi/stari lider

Kavazović nakon reizbora za reisa: Islamska zajednica u BiH će zadržati kurs

Hronika12.10.19, 14:37h

Kavazović nakon reizbora za reisa: Islamska zajednica u BiH će zadržati kurs
Da će u narednih sedam godina dužnost reisa obavljati Kavazović odlučilo je danas u Sarajevu tajnim glasanjem Izborno tijelo Islamske zajednice u BiH

 

Novoizabrani reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović najavio je da će IZ ostati posvećena standardima koji su do sada važili, te da će zadržati dosadašnji kurs.

 

Naglasio je da je cjelokupni proces izbora novog reisa protekao u demokratskom i transparentnom duhu te da je ovo bila velika pobjeda Islamske zajednice.

 

- Danas smo svi glasali za reisu-l-ulemu. Zajednica je cjelovita i jedinstvena i nastavit će se dalje razvijati. Ona ne treba mijenjati kurs - ocijenio je Kavazović iako je mišljenja da bi se razvoj zajednice mogao odvijati brže.

 

Najavio je da će dobre stvari iz programa svojih protukandidata objediniti u svom radu te da će izraditi strategiju i platformu razvoja Islamske zajednice u BiH i to će biti njeno opredjeljenje.

 

Također, najavio je da će svaki dio Islamske zajednice podjednako gledati od Sjedinjenih Američkih Država do Australije, a bit će, kaže i otvoren za sve ideje imajući u vidu da ova zajednica živi i radi s drugim vjerskim zajednicama te će se i ti odnosi unapređivati.

 

- Islamska zajednica treba biti na putu dobra, suzbijati ono što je zlo i nije dobro i biti na određeni način korektiv u društvu - dodao je Kavazović.

 

Kavazovićev protivkandidat Muamer ef. Zukorlić naglasio je da su dva kandidata imala različit program, ali se nisu razlikovali u pravcu vođenja Islamske zajednice.

 

On je izrazio mišljenje da bi se Islamska zajednica trebala kretati u svom razvoju dinamičnije i efikasnije, ali je najavio da će svi zajednički služiti IZ u BiH.

 

Da će u narednih sedam godina dužnost reisa obavljati Kavazović odlučilo je danas u Sarajevu tajnim glasanjem Izborno tijelo Islamske zajednice u BiH.

 

Kavazović je dobio 291 glas, a njegov protukandidat Muamer ef. Zukorlić 82 glasa.

 

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić ocijenio je da je predstavljanje programa kandidata bilo u skladu s najvišim standardima kako priliči Islamskoj zajednici u BiH.

 

Kako je zaključio ta vjerska zajednica pokazala je visok nivo demokratičnosti i svijesti o stanju muslimana koji pripadaju Islamskoj zajednici u BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još