Na Bilinom polju protiv Finske

Pjanić uoči odlučujuće utakmice: Svi igrači u subotu moraju pokazati da su važan dio reprezentacije

Sport11.10.19, 20:00h

Pjanić uoči odlučujuće utakmice: Svi igrači u subotu moraju pokazati da su važan dio reprezentacije
Na pitanje da li ima nedoumica oko sastava, odnosno da li se već odlučio za početni sastav, bh. selektor odgovorio je da više nema dilema

 

Novi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić i selektor Robert Prosinečki izašli su pred novinare prije večerašnjeg treninga te sutrašnje kvalifikacijske utakmice 7. kola za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Finske na Bilinom polju.

 

BiH u ovu utakmicu, koja je po svemu odlučujuća, ulazi sa samo sedam bodova te s četvrte pozicije u grupi J, dok je Finska s 12 bodova druga pa im odgovara i remi.

 

-Samim tim da nama samo pobjeda nešto znači, a oni s bodom ili pobjedom su već na EP-u, sutra nemamo šta drugo nego dati sve od sebe da pobjedimo i ostanemo u igri za plasman.Sutra će biti poznato da li BiH ima šanse ili ne. Sutra nam je zadnja utakmica - kazao je Prosinečki.

 

Na pitanje da li ima nedoumica oko sastava, odnosno da li se već odlučio za početni sastav, bh. selektor odgovorio je da više nema dilema.

 

-Neko će morati zamijeniti Edina (Džeko). Puno smo na tome radili ovaj tjedan, imali smo više vremena nego obično, tako da znam prvih 11 koji će početi i sutra dati sve od sebe. Imamo još igrača koji će dati implus sa klupe, ako bude bilo potrebno - kazao je Prosinečki, ali ipak nije otkrio sastav.

 

Napomenuo je da su svi svjesni u kakvoj su situaciji te se nada da će proraditi i poznati bh. inat.

 

-Ako mi damo sve od sebe i budemo na razini, onda se možemo nadati pobjedi. Mi sutra očekujemo i podršku od navijača, koje u zadnjih nekoliko utakmica nismo razveselili, nego smo ih rastužili. I zbog navijača se želimo pokazati u što boljem svjetlu i da pobijedimo - kazao je Prosinečki.

 

Liderska uloga sutra će u potpunosti biti povjerena Miralemu Pjaniću, koji je u odsustvu Edina Džeke i kapiten bh. tima. On je kazao kako je potpuno spreman za ulogu koja mu je namijenjena.

 

- Više sam puta govorio, ako Miralem odigra dobru utakmicu, da to znači da su svi na terenu odigrali dobro. Sutra se moramo od početka svi pokazati, a ja ću sigurno biti spreman. Nadam se da ću biti na nivou, ali da će i drugi biti na nivou, jer ako neko ne bude na nivou, neće nam to biti dovoljno - kazao je Pjanić, naglasivši  kako nema poseban pritisak zbog kapitenske trake.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što ću prvi put biti kapiten reprezentacije svoje države. Na tome sam zahvalan selektoru i igračima.Meni je cilj da pobijedimo, da se palsiramo i to ću sutra i pokazati - poručio je Pjanić, koji ističe kako bh. tim ima individualnu kvalitetu, ali koju će, svi zajedno, sutra morati pokazati na terenu.

 

Sutra će i drugi igrači morati preuzeti odgovornost i pokazati da su i oni važan dio reprezentacije, da ne moraju samo odlučivati Džeko ili Pjanić...Ne možete ovisiti samo o dvojici-trojici, četvorici igrača. Možda nam nekada to nedostaje, a to nam je falilo u Armeniji, gdje smo zasluženo izgubili - priznao je Pjanić, koji insistira na jakom kolektivu.

 

Na novinarsko pitanje da li može obećati da će takav pristup prenijeti svojim saigračima u svlačionici, Pjanić je kazao da stalno razgovara sa saigračima, ali da je, prije svega, skoncentrisan na svoj doprinos.

 

-Ja im nisam otac. Ja sam samo igrač i skoncentrišem se na sebe. Tu sam gdje jesam, jer nikada nisam potpuno zadovoljan onim što sam postigao. San mi je uvijek bio da svoju državu odvedem na jedno veliko takmičenje - poručio je Pjanić.

 

Dodao je da su uspjeli otići na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali da vjeruje kako će nekada uspjeti izboriti i plasman na EP.  To mu je još uvijek nedosanjani san.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!