AirlineRatings.com objavio listu

Ovo su najopasnije aviokompanije na svijetu, pokušajte ih izbjeći - imaju najviše nesreća sa fatalnim ishodom

Biznis Klub08.10.19, 09:01h

Ovo su najopasnije aviokompanije na svijetu, pokušajte ih izbjeći - imaju najviše nesreća sa fatalnim ishodom
AirlineRatings.com je objavio svoju listu najopasnijih aviokompanija na svijetu zasnovanu na sistemu ocjenjivanja sa sedam zvjezdica

 

Avion je već nekoliko decenija na glasu kao najsigurniji oblik prevoza, no posljednjih godina zabilježeno je nekoliko velikih avionskih nesreća. Dok je još uvijek sigurno letjeti velikim aviokompanijama, postoje i one čija sigurnost je negdje na skali od prosječne do užasne.

 

Mnogim među njima zabranjeno je da lete u SAD i Evropsku uniju, pa je mala vjerovatnoća da ćete uopšte biti u prilici da koristite njihove usluge.

 

AirlineRatings.com je objavio svoju listu najopasnijih aviokompanija na svijetu zasnovanu na sistemu ocjenjivanja sa sedam zvjezdica. Faktori kao što su smrtni slučajevi u posljednjem desetljeću, crne liste na kojima se nalaze i certifikati sigurnosnih provjera Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj odlučujući su u ocjeni sigurnosti aviokompanija.

 

Nijedna aviokompanija sa ove liste nije dobila više od dvije od mogućih sedam zvjezdica.

 

Tara Air

 

Tara Air je dobila samo jednu zvjezdicu. Avioprevoznik iz Nepala koji ima osam aviona tokom 2010. i 2011. imao je nekoliko nesreća sa fatalnim ishodom.

 

Nepal Airlines

 

U Nepalu je tokom posljednjih osam godina zabilježeno devet smrtnih nesreća. Statistički gledano, letjeti u planinskom kraljevstvu relativno je opasno. Nepal Airlines leti od 1958. godine pod imenom Royal Nepal Airlines, a njegova sigurnosna evidencija ima mnogo rupa. Uz ocjenu sa samo jednom zvjezdicom, Nepal Airlinesu je zabranjeno letenje u EU. Iako je u posljednjih 20 godina došlo do značajnog poboljšanja sigurnosti aviokompanije, u nesreći 2014. godine došlo je do 18 smrtnih slučajeva.

 

Ariana Afghan Airlines

 

Kao nacionalna aviokompanija Afganistana, Ariana ima samo pet letjelica u svojoj trenutnoj floti i nesrazmjerno zapanjujuću evidenciju o otpisu 19 aviona tokom njene istorije, uključujući sedam fatalnih nesreća.

 

Bluewing Airlines

 

Bluewing je smješten u maloj južnoameričkoj državi Surinam. Gubitak tri različita aviona Antonov An-28 tokom trogodišnjeg perioda rezultirao je time da je aviokompanija zabranjena u evropskom vazdušnom prostoru.

 

Kam Air

 

Kam Air se našao u ekskluzivnom društvu na dnu ove sigurnosne liste, sa samo 3 druge kompanije s jednom zvjezdicom za kompaniju. Ova aviokompanija sa sjedištem u Afganistanu zabranjena je u zračnom prostoru SAD-a, a kada je Kam pokušao letjeti u EU 2010. godine, i ulazak na taj terittorij mu je zabranjen nakon incidenata koji su uključivali fatalnu nesreću i prijetnju bombom.

 

Trigana Air Service

 

S 10 gubitaka trupa i 14 nesreća u kojima su učestvovali avioni kojima se upravljala Trigana, nije ni čudo što je indonežanska aviokompanija dobila samo jednu zvjezdicu. Poput svojih kolega na ovoj listi, Trigana je također zabranjena u zračnom prostoru EU i SAD-a.

 

SCAT Airlines

 

Ova aviokompanija sa sjedištem u Kazahstanu ima neimpresivan sigurnosni zapis, ali nije zabilježila smrtnu nesreću od 2013. Iako SCAT ne posluje s međunarodno priznatim sigurnosnim certifikato, aviokompanija napreduje na putu da bude međunarodno priznata i izvodi sigurne operacije.

 

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još