OD 1. OKTOBRA NOVI OBRAČUN

Panika u Republici Srpskoj: Ljekari masovno bježe u Federaciju... Hoće li se zbog ovog poteza predomisliti?

Hronika20.09.19, 14:45h

Panika u Republici Srpskoj: Ljekari masovno bježe u Federaciju... Hoće li se zbog ovog poteza predomisliti?
RS je napustilo oko 400-500 članova Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, medicinskih sestara i tehničara, ali se tačan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja

 

 

Plaće srednjeg medicinskog kadra u Republici Srpskoj (RS) od 1.oktobra bit će povećane u prosjeku za 50 do 60 KM, te za oko 200 KM za ljekare - potvrdio je danas Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

 

Povećanje je rezultat jučerašnjeg dogovora premijera Radovana Viškovića i predstavnika sindikata u oblasti zdravstva da cijena rada bude 145 KM, umjesto dosadašnjih 135 KM.

 

Sastaknu su prisustvovali predstavanicima tri sindikata u oblasti zdravstva, a Granulić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je time ispunjen samo prvi dio njihovih zahtjeva te da je to prvo povećanje plaća u zdravstvu nakon 10 godina.

 

- Naš zahtjev je bio da se od 1. decembra ili najdalje od 1. marta ide s povećanjem cijene rada za još pet posto, te krajem godine za još toliko, a kako bi se pokušao ublažiti odlazak zdravstvenih radnika iz RS – rekao je on.

 

RS je, kaže, napustilo oko 400-500 članova tog sindikata, medicinskih sestara i tehničara, ali se tačan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja.

 

Granulić je rekao da pojedini zdravstveni radnici odlaze iz RS u Federciju BiH, jer tamo, kako kaže, imaju daleko veće plaće. Naveo je i primjer dvojice anesteziloga, koji su iz bolnice u Srpcu otišli u Sarajevo.

 

Granulić je dodao da ljekari u RS odlaze iz javnog u privatni sektor, a manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.

 

Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno i da se ide na izmjene zakona o plaćama, jer nije povoljan za zdravstvene radnike te sindikati traže da se u taj sistem vrate kolektivni ugovori te da se plaće više ne povećavaju linearno.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!