INTERPOL UKINUO POTJERNICU

Selim Bešlagić sada je slobodan čovjek: 'Konačno je gotovo... Shvatio sam to kada sam se vratio u BiH, a carinik me samo pozdravio'

Front18.09.19, 18:33h

Selim Bešlagić sada je slobodan čovjek: 'Konačno je gotovo... Shvatio sam to kada sam se vratio u BiH, a carinik me samo pozdravio'
- Putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno - rekao je Bešlagić za BHRT

 

Interpol je ukinuo potjernicu koja je, na osnovu zahtjeva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem. Bešlagić je to potvrdio u razgovoru za BHRT.


Potjernica se odnosila na ratne događaje 15. maja 1992. godine u Tuzli u slučaju “Tuzlanska kolona”.


- Ovim slučajem bavilo se i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi s ‘Tuzlanskom kolonom’. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužiteljstvo nije odustalo od tužbe u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom - reako je Bešlagić za BHRT.


Pojašnjava da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju “Tuzlanska kolona” nema elemenata ratnih zločina.

 

- Kada smo konačno dobili potvrdu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, uputili smo pismo Interpolu nakon čega smo dobili odgovor da su, nakon svih procedura, prvo Meša Bajrić, a potom i Selim Bešlagić, skinuti s Interpolove potjernice.


Bešlagić kaže da je Interpol 13. jula ukinuo potjernicu koja je za njim bila raspisana i da je sada “slobodan čovjek”.


- U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno - rekao je Bešlagić za BHRT.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još