trebao biti isporučen s ibrom ćufurovićem

Borac ISIL-a i državljanin BiH Armin Čurt pobjegao prije deportacije u Sarajevo

Hronika11.09.19, 19:17h

Borac ISIL-a i državljanin BiH Armin Čurt pobjegao prije deportacije u Sarajevo
Čurt je trebao biti deportovan 20 aprila 2019. godine zajedno sa Ibrom Ćufurovićem

 

Državljanin Bosne i Hercegovine Armin Čurt, borac takozvane Islamske države, pobjegao je iz zatvorskog dijela kampa Roj na sjeveroistoku Sirije neposredno prije deportacije u BiH, saznaje N1.

 

Čurt je trebao biti deportovan 20 aprila 2019. godine zajedno sa Ibrom Ćufurovićem. Informaciju je za N1 potvrdio ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

 

“On je trebao da dođe zajedno sa Ibrom Ćufurovićem, zajedno su trebali su biti isporučeni u Bosnu i Hercegovinu. Zvanično sam obaviješten da je on uspio da pobjegne iz toga kampa i da trenutno nije tamo dostupan. Za sada nemam informacije kako će se dalje odvijati situacija u vezi njega, ali je to razlog zbog kojeg nije došao u Bosnu i Hercegovinu. Nisam informisan da je bilo još takvih slučajeva, mislim da su dole nakon toga pojačane mjere kontrole i nadzora”, izjavio je za N1 ministar Dragan Mektić.

 

Podsjećamo, Ibro Ćufurović je prvi bh. državljanin, borac terorističke organizacije ISIL, koji je sredinom aprila 2019. godine deportovan u Bosnu i Hercegovinu iz jednog od kampova u Siriji.

 

Prema dostupnim informacijama, Ćufurović je prije deportacije boravio u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.

 

Optužnica protiv Ćufurovića potvrđena je sredinom jula 2019. godine. Optuženi Ćufurović izjasnio se da nije kriv za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom – terorizam, a glavni pretres u ovom predmetu počeo je krajem avgusta 2019. godine.

 

Prema navodima Tužilaštva, Ćufurović je 2014. godine otišao u Siriju kada je imao 19 godina, a tamo je koristio ime Abu Kasim al Bosni i učestvovao u terorističkim aktivnostima u jedinici "Bejt Komandos" koja je kasnije preimenovana u "Al Aksa".

 

Tamo je boravio sve do aprila ove godine.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!