VIDEO/ Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

Božo Ljubić oštro: Neće BiH biti vlasništvo jedne određene etničke skupine!

Front10.09.19, 14:53h

Božo Ljubić oštro: Neće BiH biti vlasništvo jedne određene etničke skupine!
- Federalizam znači da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i dopunjuju - pojasnio je Ljubić

 

 

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Božo Ljubić ocijenio je u utorak kako je cilj HNS-a da se BiH uredi tako da ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine nego da bude država tri ravnopravna konstitutivna naroda te da u tom kontekstu HNS zagovara federalizam.

 

- Federalizam znači da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i dopunjuju. BiH se trenutno suočava s institucionalnom blokadom koja ima elemente političke i ustavne krize, a sve što HNS radi usmjereno je na to da se BiH pretvori u jednu funkcionalnu i samoodrživu državu. To trenutno nije slučaj, a o tome govore i svi procesi u BiH poput reformi, euroatlantskog puta i drugih, koji su blokirani - kazao je Ljubić.

 

Ustvrdio je kako se na današnjoj sjednici HNS-a, među ostalim, raspravlja i o prijedlogu Predsjedništva HNS-a i provedbi nacionalne strategije hrvatskog naroda u trenutnim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

 

- Taj prijedlog, koji ćemo kao Glavno vijeće HNS-a izraditi, bit će prezentiran Predsjedništvu na usvajanje na jednoj od narednih sjednica, a druga točka o kojoj ćemo razgovarati tijekom sjednice bavit će se pitanjem obilježavanja nacionalnih obljetnica, prvenstveno hrvatskog naroda u BiH jer smo zaključili da tu treba uvesti više konzistentnosti - kazao je Ljubić.

 

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a komentirao je i najnovije imenovanje Dubravke Šuice, kazavši kako je ona imenovana potpredsjednicom Europske komisije (EK) za demografiju i demokraciju što u kontekstu BiH znači da bi EK, kako navodi, trebala slijediti preporuke Europskog parlamenta te da se BiH kroz jedan preustroj u tom procesu pridruženja EU pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za europske integracije.

 

- Bosna i Hercegovina to istinski može biti samo ako se konstituira na načelima federalizma i da postane vlasništvo svih njenih građana i sva tri njena naroda, a ne određene etničke skupine - zaključio je Ljubić.

 

 

O prosvjedu rudara

 

Božo Ljubić komentirao je i prosvjed rudara u Sarajevu, kazavši kako očekuje da će Vlada Federacije BiH postupiti isto kao u slučaju Aluminija.

 

- Očekujem da se Federalna vlada na isti način odnosi prema problemima rudara kao i prema problemima Aluminija te da ih pokušava rješavati tim više što je u vlasništvu 42 posto Aluminija. S druge strane, očekujem i da radnici Aluminija traže svoja prava prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti za Aluminij, a to je Federalna vlada, a ne pred stranačkim institucijama - izjavio je Ljubić u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još