Komentarisao sjednicu Predsjedništva BiH

Nikšić: Neka SDA objasni zašto je HDZ-u i SNSD-u omogućila većinu u Domu naroda BiH

Front28.08.19, 19:03h

Nikšić: Neka SDA objasni zašto je HDZ-u i SNSD-u omogućila većinu u Domu naroda BiH
U sporazumu se spominje da će se postupati u skladu s Ustavom i zakonom, što logično Bakir Izetbegović i njegovi sljedbenici tumače da ide ANP, što i jeste u skladu s Ustavom i zakonom. Ali sumnjam da nisu pričali s Miloradom Dodikom o tome

 

Stranka demokratske akcije omogućila je HDZ-u i SNSD-u većinu u Domu naroda Parlamenta BiH, pa ih pozivam da odgovore kakav je to bio plan.  

 

Izjavio je to lider SDP-a Nermin Nikšić gostujući u programu Televizije N1.

 

Komentarišući jučer prekinutu sjednicu Predsjedništva BiH, koju je na zahtjev Milorada Dodika sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a na kojoj se trebalo raspravljati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Nikšić kaže: "Što se mene tiče ne dešava se ništa spektakularno, pogotovo nakon onog spektakularnog sporazuma, koji se zapravo pokazao da je nesporazum". 

 

“Istog trenutka kad je sporazum potpisan, sve trojica lidera su različito prokomentarisali. To je nesporazum u odnosu na nas koji to gledamo. Mislim da tu nema nikakvog nesporazuma i da su oni svjesni šta su i kako potpisali. Također, mislim da je BiH jedina zemlja u kojoj nakon propasti svega toga, oni koji su potpisali taj nesporazum jačaju u svom biračkom tijelu”, kaže Nikšić.

 

Dodaje da ne vjeruje da oni koji su potpisali sporazum nisu pričali o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

 

“Svak priča iz svog ugla. U sporazumu se spominje da će se postupati u skladu s Ustavom i zakonom, što logično Bakir Izetbegović i njegovi sljedbenici tumače da ide ANP, što i jeste u skladu s Ustavom i zakonom. Ali sumnjam da nisu pričali s Miloradom Dodikom o tome”, dodao je Nikšić.

 

Kako kaže, očito je da je napravljen kompromis da “Izetbegović ostaje patriota koji brani BiH i hoće da imamo NATO put, Dodik ostaje heroj koji brani RS i neda pristup NATO-u, a Dragan Čović ostaje heroj svog naroda jer se negdje Izborni zakon u kojem se garantuje da će biti legitimni predstavnici svojih naroda”. 

 

“Kada pogledate sve je u suprotnosti s drugim, pa ne znam kako su onda svi pobjednici”, smatra Nikšić i dodaje da se očito išlo u potpisivanje sporazuma znajući da od njega nema ništa. 

 

Nikšić kaže i da je Čović prvi put bio u situaciji negativnih odnosa zbog problema s Aluminijem, pa mu je sporazum dobro došao. 

 

“Dodiku je to trebalo da riješi ko je neprikosnoven u RS, jer se počela pojavljivati priča o mogućem ulasku SDS u vlast. Jasno je da Izetbegoviću uoči Kongresa treba neka pobjeda”. 

 

Lider SDP-a navodi da su potpisnici sporazuma toliko isključivi da je jasna neprovedivost sporazuma. 

 

“Ja sam zato da se što je moguće prije formira Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH. Podržavamo stav da je vrlo važno poštovati Ustav i zakone i da pitanje ANP-a treba rješavati kroz Predsjedništvo i Vijeće ministara”, smatra Nikšić.

 

Na pitanje šta bi napravio da je na mjestu Izetbegovića, Nikšić kaže da “nisu na Izetbegovićevom mjestu jer su shvatili šta i kako se radi”. 

 

“Kad bi se vratili u kampanju vidjeli bi kako je SDA, pa čak i DF, koji je nas optuživao da imamo plan B s Čovićem i Dodikom. Sad poslije izbora dolazimo u situaciju da pitamo ko je omogućio HDZ-u i SNSD-u da budu neprikosnoveni. Da bi SNSD imao četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH trebala mu je SDA. I HDZ-u je SDA kroz Skupštinu ZDK omogućila četvrti mandat u Domu naroda. HDZ i SNSD imaju osam od 15 u Domu naroda i nezaobilazan su faktor. Dom naroda nije faktor pri formiranju Vijeća ministara, ali za sve ostalo oko zakona jeste”, poručio je Nikšić. 

 

Pozvao je SDA da odgovore šta je bio plan kada su omogućili HDZ-u i SNSD-u većinu u Domu naroda.

 

"Nisu oni glasali za delegate SNSD-a i HDZ-a zato što nisu sarađivali, već nasuprot. Svako od njih kod svog nacionalnog tijela homogenizira. Mene danas jedan privrednik pita šta se ovo dešava, hoće li ovo rat", dodao je Nikšić i napomenuo da niko ne spominje probleme građana. 

 

Nikšić smatra da je prirodno da Željko Komšić insistira na ANP-u.

 

“Komšiću nije trebalo da donese odluku o vlasti sa SDA, jer je mogao to i kroz Predsjedništvo”, dodaje Nikšić.

 

Na pitanje je li Dodikov i Čovićev plan upropašten činjenicom da je Komšić članom Predsjedništva. 

 

“Ja mislim da je trebao biti historijski izbor dva člana ljevice u Predsjedništvo, da Denis Bećirović nije pokraden. Mislim da bi to za 30 posto promijenilo političku situaciju u BiH”, kazao je predsjednik SDP-a.

 

Nikšić smatra i da je vrijeme da se otvori priča šta dalje, ako SDA, HDZ, SNSD, SBB i DF nisu u mogućnosti da naprave vlast. 

 

“Neka preuzmu odgovornost i naprave vlast. Ako ne mogu, onda je vrijeme za izmjene Izbornog zakona i uvođenje vanrednih izbora”, poručio je Nikšić.

 

Komentarišući Dodikove najave o povlačenju RS iz institucija BiH, Nikšić kaže da poučen dosadašnjim iskustvom ne vjeruje da su to pucnji u prazno. 

 

“To su opasne odluke i presedani i suprotno Dejtonu, na koji se Dodik često poziva. To donisi  neizvjesnost i treba se takvim odlukama suprotstaviti na sve načine”, zaključio je Nikšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još