Bogato kulturno ljeto u Krajini

Počinje Bihać Avantura Film Festival: 60 naslova iz 26 zemalja bori se za 'Unsku sirenu', koncerti Let 3 i Amela Ćurića

Kultura27.07.19, 14:47h

Počinje Bihać Avantura Film Festival: 60 naslova iz 26 zemalja bori se za 'Unsku sirenu', koncerti Let 3 i Amela Ćurića
Dječji program otvara film hrvatsko-bosanskohercegovački igrani film „Moj did je pao sa Marsa“ Marine Andre Skop i Dražena Žarkovića. Film je na tek završenom Pula Film Festivalu osvojio dvije zlatne Arene

 

Prvi Bihać Avantura Film Festival Avant&Una ima čast da najavi program i filmove za svoje prvo izdanje. Tokom tri dana trajanja festivala bit će prikazano preko 60 filmskih naslova koji je izabrao programski tim festivala prevođen bh. filmskim rediteljem Jasminom Durakovićem.


Filmski festival „Avant&Una“ ima međunarodni i takmičarski karakter i na festvalu će biti prikazani filmovi iz 26 zemalja svijeta u programskim kategorijama: dugometražni i kratki igrani film, dokumentarni film, te selekcijama turističkog i self-made & filma (filmovi napravljeni u nezavisnoj. kućnoj produkciji). Najbolji film dobit će Grand Prix „Unska sirena“, dok će stručni žiri dodjeliti i niz drugih nagrada najboljim filmovima u svim kategorijama festivala.


Osim ovih kategorija, filmovi će se prikazivati na Open Airu i u programu Retro koji će se održavati u Muzeju Avnoja.


Dječji program otvara film hrvatsko-bosanskohercegovački igrani film „Moj did je pao sa Marsa“ Marine Andre Skop i Dražena Žarkovića. Film je na tek završenom Pula Film Festivalu osvojio dvije zlatne Arene i bio drugi na rang listi žirija publike.


U Kulturnom centru Bihać tog dana prikazuju se filmovi iz takmičarskog programa, a od domaćih autora pažnju privlači kratki film poznatog pozorišnog i filmskog reditelja Aleša Kurta „4:47 za Visoko“.

 

bihac-avantura-film-festival-2019


„Dolina vukova“ je atraktivni dugometražni francuski film Jean-Michel Bertranda koji  je film o osobnoj potrazi, priča o ludoj okladi koju je osmislio zaljubljenik u vlastiti san, antijunak koji je srušio sve prepreke kako bi ostvario svoj cilj: susresti divlje vukove u njihovom prirodnom okruženju. Nakon tri godine provedene u divljini u svim vremenskim uvjetima, redatelj uspijeva ući u trag vukovima. Malo po malo on promatra, približava se i u konačnici biva prihvaćen kao dio čopora. Suprotno svim očekivanjima ovi veličanstveni grabežljivci ponudit će ovom smiješnom liku malo svoje intime.


„Duran“ je dugometražni igrani film bosansko-hercegovačkog filmskog i tv. reditelja Faruka Sokolovića. Film je istinita priča o bračnom paru Duranu i Zineti Masleša, koji igraju svoj život pred objektivom filmske kamere. I sve ostale junake ovoga filma igraju naturščici. Duran ostaje bez posla u Hadžićima, kupuje kamion od neke crkavice i bori se da preživi. U takvoj situaciji, progonjen snovima iz djetinstva, počinje da na babovini u selu Lukomir gradi kuću na temeljima stare kamene prodične štale. Selo na to u početku gleda pasivno, ali se postepeno uključuje da pomogne u ostvarenju snova porodice Masleša...


„Jesenji Valcer“, kratki film u režiji Ognjena Petrovića, je dirljiva priča o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Bračni par pokušava pobjeći iz opkoljenog grada, ali nailazi na barikade koje blokiraju put. U pokušaju da savladaju prepreke, smišljaju priče za vojnike stražare.


Film koji će biti otvoriti Open Air jeste avanturistički blockbuster „Artic“, veliki hit ovogodišnje filmske sezone prikazan na festivalu Cannesu. ''Arctic'' smatraju jednim od najboljih filmova ikada snimljenih o preživljavanju. Glavni akter Mads Mikkelsen, pilot, čiji je avion prinudno sletio u arktičkoj polarnoj regiji, bira da, umjesto boravka u relativno sigurnom kampu, krene u opasnu avanturu nepoznatim i divljim terenom u nadi da će pronaći spas.


Drugi film koji će biti prikazan u Open Airu je „Florida Project“, američka drama ispričana kroz oči razigrane djevojčice Muri, prati život nje i njene buntovne majke kroz ljubičaste zidove magičnog motela, nadomak Diznilenda. U režiji Sean Bakera, film također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.
 
Open Air će zatvoriti dokumentarni film ''Scream for me Sarajevo'' režisera Tarika Hodžića. Film govori o opsadi glavnog grada, prateći događaje vezane za nastup Brucea Dickinsona, frontmena kultnog metal benda Iron Maidena, održanog u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru 1994. godine. Na 24. Sarajevo Film Festivalu ''Scream for me Sarajevo'' osvojio je najveću ocjenu publike svih vremena, a od tada je prikazan na preko 20 filmskih festivala širom svijeta, gdje je osvojio mnoge nagrade.


U Kulturnom centru Bihać biće prikazan film ''Magareće godine'' režisera Nenada Dizdarevića, nastalog po istoimenom romanu Branka Ćopića. Film oslikava doživljaje grupe dječaka i djevojčica u razdoblju prelaska iz djetinjstva u svijet odraslih, o iskustvima sazrijevanja i svim nastojanjima da sačuvaju svoje neiskvareno djetinje povjerenje i nadu.


Pored takmičarskoj dijela u KC Bihać biće premijerno prikazan dugometražni igrani film ''Gastarbajter'' Bareta Vardića nastalog u potpuno nezavinsoj produkciji.


Dokumentarac o legendi sarajevskog rokenrola - ''Tifa'' u režiji Bakira Hadžiomerovića biće prikazan u Kulturnom Centru Bihać. Priča o jednom od najvećih muzičkih zvijezda ovih prostora ispričana je kroz njegove koncerte i privatna druženja sa prijateljima.


Publika u Bihaću imaće priliku da pogleda prve snimke projekta „Bosnian Rydera/Yourney to Japan“ Senada Hasanovića, čiji je put na motoru iz Sarajeva do Tokija jedna od najvećih stvarnih avantura ove godine u BiH ali i šire.


Izuzetan događaj biće i prikazivanje ''Ayahuasca - širenje svijesti'' dokumentarnog filma o procesu šamanskog iscjeljivanja Ayahuascom. Kombinirajući znanstvene, antropološke i religijske perspektive o njenom korištenju, režiser Faus Noro nam pruža holistički ali i uravnotežen pogled na ovu kontroveznu temu.


Iz BBC studija Earth Filmsa, koji nam je poklonio dokumentarac Zemlja, dolazi nastavak - Zemlja: Jedan čudesan dan, zapanjujuće putovanje koje otkriva strašnu moć prirode. Tijekom jednog dana, tragom Sunca, koračamo od najviših planina do najudaljenijih otoka i egzotičnih i urbanih džungli. Istovremeno tužan ali beskrajno pozitivan i sretan, film nam oslikava stvarnost u kojoj je svaki dan ispunjen sa mnogo više čuda nego što možemo i zamisliti. Režiju potpisuju Richard Dale i Peter Webber, a produkciju Stephen McDonogha.


''Put duhana'' čiju režiju potpisuje Mirko Pivčević, govori o ilegalnim trgovcima koji su svoje porodice održavali švercom duhana od Hercegovine pa sve do Srednje Bosne. Opasnost ovakvih poslova oslikan je i mnogobrojnim svjedočanstvima o policijskim ubistvima na rutama kojima su se šverceri kretali po okriljem noći, kiše, snijega i oluja.


''Regeneracija'' je dugometražni dokumentarni film koji prati deset bosanskohercegovačkih mladića i djevojaka koji se nazivaju „ambasadorima pomirenja“ (sastoje se od Srba, Hrvata i Bošnjaka), a koji se suočavaju s nasilnom prošlošću svoje države i vizijom njezine mirne budućnosti. Putujući kroz zemlju i slušajući priče starijih – ratnih veterana, preživjelih, političara, religijskih vođa i aktivista u zajednici – oni će zajedno pokušati pronaći nadu u tragediji. Međutim, stvari im ne idu u prilog: politička korupcija, etno-nacionalizam, traume i nezaposlenost mladih čine optimizam izuzetno teškim za pronaći. Ipak, ambasadori su odlučni ne odustati jedno od drugog, niti od zemlje koju vole.

 

U muzeju AVNOJ-a biće prikazane i televizijski putopisi Zuke Džumhura pod nazivom ''Hodoljublja'', koje je s Mirzom Idrizovićem radio za nekadašnju TV Sarajevo, kao i posjećanje na Nisveta Džanku i tv serijal „Pozitivna geografija“.

 

Tu će biti prikazan i izbor najboljih filmova sa festivala turističkog filma Zagreb World Toura, kao i izbor dokumentarnih filmova Filmskog centra Sarajevo posvećenih geografiji BiH.

 

''Varda per Agnes'' je dokumentarni autobiografski film koji nas uvodi u život i djelo maestralne i neponovljive Agnes Varde, pionirke francuskog Novog Vala, jedne od najznačajnijih autorki koja je ostavila dubok trag u historiji kinematografije i ostala upamćena po unikatnom dokumentarističkom pristupu u svojim filmovima, feminističkoj tematici i društvenoj kritici.

 

Direkcija festivala sprema i nekoliko drugih iznenađenja za publiku, dok u pratećim programa će imati priliku da u okviru Music Stage uživa u nastupima grupe Let 3, popularne bh. muzičke zvijezde Amela Ćurića, te niz drugih kulturnih događanja.

 

Posebna atrakcija festivala bit će „Casting in The Nature“ u kojem učestvuju glumci, casting agenti, scenaristi, reditelji i dirketori festivala, a koji će se odvijati na jedinstvenim lokacijama Nacionalnog parka Une, jedne od pet svjetski najljepših sačuvanih prirodnih ljepota i lokacija za snimanje filmova.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!