Nakon ukidanja prvostepene presude

Počelo novo suđenje Sanjinu Sefiću i drugima: Trećeoptuženi se nije pojavio na ročištu, pa otkrili da je u zatvoru

Hronika03.07.19, 15:08h

Počelo novo suđenje Sanjinu Sefiću i drugima: Trećeoptuženi se nije pojavio na ročištu, pa otkrili da je u zatvoru
Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu/nepravomoćnu presudu izrečenu Sefiću i drugima 26. septembra 2018. godine i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje

 

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je počelo novo suđenje Sanjinu Sefiću i drugima, nakon što je jutros prolongirano, jer trećeoptuženi u tom predmetu - Amar Salihović nije pristupio ranije zakazanom ročištu.

 

Nakon što je Sud izdao naredbu za njegovo privođenje, ispostavilo se da je Salihović na izdržavanju višemjesečne zatvorske kazne na koju je u međuvremenu osuđen, te je priveden iz KPZ-a Zenica.

 

Iz pritvora u KPZ-u Zenica je doveden i prvooptuženi Sefić, dok je četvrtooptuženi Saud Nišić, koji je, također, na izdržavanju kazne, doveden iz KPZ-a Ustikolina.

 

Novo suđenje u tom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu/nepravomoćnu presudu izrečenu Sefiću i drugima 26. septembra 2018. godine i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

 

Prema optužnici, koju je pročitala zastupnica optužbe, tužiteljica Jasminka Knežević, Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, 'golfom 6' krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

 

Istovremeno, Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sefićev bijeg iz BiH, nakon čega je postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo - pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

 

Iz optužnice u ponovljenom suđenju izostavljena je sestra prvooptuženog - Sara Sefić (procesuirana u prvostepenom postupku) u odnosu na koju su optužbe odbijene, budući da se radi o bliskoj srodnici.

 

Shodno optužbama, Sanjin Sefić se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, dok se, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić terete za krivično djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

 

Budući da su svi akteri ovog slučaja ostali pri navodima uvodnih riječi iz ranije vođenog postupka, te da su se optužba i odbrana izjasnili da se preuzmu ranije izvedeni nesporni dokazi, konstatirano je kako će strane u postupku (optužba i odbrana) Sudu dostaviti prijedlog dokaza za koje smatraju da ih je potrebno ponovno izvesti, a u skladu s načelom ekonomičnosti postupka.

 

Amir Agić, otac stradale Selme Agić, novinarima je po izlasku iz sudnice kazao je kako je zadovoljan najnovijim razvojem situacije, pohvalivši Sud za efikasno reagiranje u kontekstu privođenja jednog od optuženih, kao i postupanje tužiteljice u ovom predmetu.

 

U osvrtu na optužene, naveo je kako se radi o osobama, „sitnim kriminalcima koji imaju 'raznih djela', a za koje ni Sud ne zna - šta rade, gdje se nalaze i za šta su osuđeni“.

 

Punomoćnica porodica Agić i Malkoč, advokatica Adela Duraković izrazila je očekivanje da će novi postupak biti završen u sklopu dva/tri ročišta, ukoliko se nastavi utvrđenom dinamikom.

 

Mišljenja je kako je cijeli postupak doveden u ozbiljne okvire, precizirajući da je dogovoreno da se odvoje nesporni od spornih dokaza (vještačenja) na čijem će ponovnom izvođenju biti insistirano.

 

Kako je poznato, Vrhovni sud djelomično je uvažio žalbe Tužiteljstva, branitelja optuženih i punomoćnika oštećenih, izjavljene u povodu prvostepene presude u predmetu Sanjin Sefić i drugi, te je prvooptuženom pritvor produžen za još dva mjeseca.

 

Sanjin Sefić je u prvostepenom postupku bio proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, te je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci (za teško kazneno djelo 14 godina, a za neukazivanje pomoći jednu godinu).

 

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za krivično djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela.

 

Nastavak ponovljenog suđenja u ovom predmetu zakazan je za 15. juli.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!